7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Σχέδιο αναβάθμισης υποδομών ύψους 1,2 τρισ. δολ. στις Ηνωμένες Πολιτείες

Σχέδιο αναβάθμισης υποδομών ύψους 1,2 τρισ. δολ. στις Ηνωμένες Πολιτείες
APimages

Διακομματική ομάδα γερουσιαστών προγραμματίζει να συναντηθεί σήμερα Πέμπτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να συζητήσει το πλαίσιο πιθανής συμφωνίας για τις υποδομές, παρά το ότι αρκετοί επισημαίνουν ότι ανεπίλυτα ζητήματα παραμένουν.

«Ήρθαμε σε συμφωνία για σχέδιο που έχουμε και θα το ολοκληρώσουμε αύριο», δήλωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, μετά τη συνάντηση που είχε η ομάδα των γερουσιαστών με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Η διακομματική ομάδα γερουσιαστών ανακοίνωσε ότι πέτυχε συμφωνία για πλαίσιο δαπανών 1,2 τρισ. δολ., σχετικά με την πραγματοποίηση επενδύσεων στην αναβάθμιση των υποδομών.

Οι γερουσιαστές που συμμετέχουν στην προσπάθεια, προγραμματίζουν να παρουσιάσουν σήμερα Πέμπτη το επενδυτικό τους σχέδιο στο Λευκό Οίκο.

Ο Μάντσιν δήλωσε νωρίτερα ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Ομάδα αξιωματούχων του Λευκού Οίκου συμμετείχε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, το απόγευμα.

Συμφωνία πριν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο παρότρυναν τους Ρεπουμπλικάνους να λάβουν μέρος στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας οικονομικού ύψους 1,2 τρισ. δολ. για την αναβάθμιση των υποδομών μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας.

«Ο στόχος μου είναι να έχουμε συμφωνία μέχρι το τέλος της αυριανής μέρας», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Τέστερ στο Reuters.

Ο Μάντσιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζουν να έχουν συμφωνία πριν από τη διακοπή των εργασιών της Γερουσίας σήμερα Πέμπτη για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ, την 4η Ιουλίου.

Οι δύο γερουσιαστές είναι μέλη της ομάδας γερουσιαστών «G-21» στην οποία συμμετέχουν 21 μέλη της Γερουσίας που εργάζονται σε διακομματικό πλαίσιο διάρκειας οκτώ ετών για την ανακατασκευή οδικών δικτύων, γεφυρών και άλλων παραδοσιακών υποδομών, την οποία επιδιώκει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Παρά το ότι δεν συμμετέχει άμεσα, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες, σε συνέντευξή του στο Fox News Radio, αλλά τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πει» αν τελικά θα επιτευχθεί διακομματική συμφωνία.

Ομάδα αξιωματούχων του Λευκού Οίκου συναντήθηκε χθες, Τετάρτη, το απόγευμα με εννέα Δημοκρατικούς, έναν ανεξάρτητο και 11 Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ, αλλά και η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Οι προτεραιότητες του προέδρου

Η Πελόσι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζήτησαν τη σπουδαιότητα της προσέγγισης των δύο κινήσεων, που θα μπορούσε να προβλέψει την ψήφιση τόσο του συμβιβαστικού νομοσχεδίου για τις υποδομές, όσο και ενός ξεχωριστού μέτρου για τον προϋπολογισμό που θα μπορούσαν να ψηφίσουν μόνο οι Δημοκρατικοί, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των προτεραιοτήτων του προέδρου Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε προσοχή στην ομάδα των 21 γερουσιαστών, μετά την απόρριψη από τον πρόεδρο Μπάιντεν μιας πρότασης για τις υποδομές που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας, ενώ η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς δήλωσε πως απομένουν ακόμη λεπτομέρειες για να συζητηθούν και να επιλυθούν σχετικά με το πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των υποδομών.

Στην πρόοδο που έγινε αναφέρθηκε με ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε την ομάδα των γερουσιαστών να επισκεφτεί σήμερα το Λευκό Οίκο, ώστε να γίνει μία σχετική συζήτηση επί του πλαισίου μιας πιθανής συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ