Ρωσικά αεροσκάφη, οπλισμένα με πυρηνικά εισήλθαν στο σουηδικό εναέριο χώρο
Βρετανικά ΜΜΕ

Ρωσικά αεροσκάφη, οπλισμένα με πυρηνικά εισήλθαν στο σουηδικό εναέριο χώρο

Δύο ρωσικά αεροσκάφη, εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα εισήλθαν στον σουηδικό εναέριο χώρο στις αρχές του μήνα, ανέφερε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, επικαλούμενο έκθεση, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Το περιστατικό έγινε στις 2 Μαρτίου λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τις προειδοποιήσεις Πούτιν ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ενταχθούν Σουηδία και Φιλανδία στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη βρετανική express στις 2 Μαρτίου, στον απόηχο των εντολών Πούτιν να τεθούν οι ρωσικές δυνάμεις σε θέση αυξημένης πυρηνικής ετοιμότητας, τέσσερα πολεμικά αεροπλάνα πέταξαν στον σουηδικό εναέριο χώρο κοντά στο νησί Γκότλαντ στη Βαλτική, από την αεροπορική βάση του Καλίνινγκραντ.

Σύμφωνα με το σουηδικό δίκτυο TV4 News δύο εξ αυτών των αεροσκαφών τύπου Sukhoi 24, ήταν οπλισμένα με πυρηνικά όπλα. Αυτά τα αεροσκάφη συνοδευόταν από μαχητικά Sukhoi 27.

Βάσει όσων έγιναν γνωστά, η σουηδική αεροπορία, η οποία ήδη επιχειρούσε σε αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αντίκρυσε τα ρωσικά αεροπλάνα και τράβηξε αναγνωριστικές φωτογραφίες. Η εισβολή διήρκεσε περίπου ένα λεπτό.

Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις δεν θέλησαν να σχολιάσουν εάν τα αεροπλάνα ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα, αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Carl-Johan Edström κατέγραψε αυτό το «βραχύβιο» γεγονός ως «ανεύθυνο» και πρόσθεσε πως δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, το περιστατικό ήταν «πολύ σοβαρό» και ότι επρόκειτο για «μια συνειδητή ενέργεια»

Ένας στρατιωτικός στρατηγικός εμπειρογνώμονας, είπε ότι αυτό προοριζόταν ως ένα μήνυμα προς τη Σουηδία ότι η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα και θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσει.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων την αμέσως επόμενη ημέρα από το περιστατικό η Στοκχόλμη κάλεσε τους Ρώσους εκπροσώπους στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις για την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.