Ρωσία: Δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε την έφεση του Αλεξέι Ναβάλνι

Ρωσία: Δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε την έφεση του Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχασε σήμερα την έφεση κατά προηγούμενης απόφασης για τριετή σχεδόν φυλάκισή του, που σύμφωνα με τον ίδιο είχε πολιτικά κίνητρα.

Το δικαστήριο της Μόσχας, ωστόσο, μείωσε την αρχική ποινή φυλάκισης κατά έξι εβδομάδες. Η αρχική ποινή προέβλεπε φυλάκιση για 3,5 χρόνια, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν το διάστημα που πέρασε σε κατ’ οίκον περιορισμό, η ποινή διαμορφώθηκε σε περίπου δύο χρόνια και οκτώ μήνες.

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου κατηγορούμενος για παράβαση των όρων αναστολής της προηγούμενης ποινής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι, στις 17 Ιανουαρίου, ετέθη αρχικά υπό κράτηση, μόλις έφτασε στη Ρωσία, πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. 

Στη συνέχεια, δικαστήριο της Μόσχας είχε αποφασίσει την κράτησή του για έναν μήνα, στη διάρκεια του οποίου θα αποφασιζόταν αν θα έμενε στη φυλακή για τριάμισι χρόνια. Το γεγονός ότι το δικαστήριο συνεδρίασε στο αστυνομικό τμήμα, στο οποίο μεταφέρθηκε ο Ναβάλνι –αμέσως μετά την άφιξή του στη Ρωσία– επικρίθηκε από τον 44χρονο αντιφρονούντα ως «παρωδία δικαιοσύνης».

Σημειώνεται πως αργότερα, στο ίδιο δικαστήριο θα διεξαχθεί χωριστή δίκη: ο Ναβάλνι κατηγορείται ότι προσέβαλε βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος εμφανίστηκε σε μοντάζ με επαινετικά σχόλια για μια συνταγματική αναθεώρηση που πολλοί υποστήριξαν ότι ενίσχυσε τις εξουσίες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ετυμηγορία για την υπόθεση αναμένεται να απαγγελθεί σήμερα.