Reuters: Το «ευσεβές χέρι του Ερντογάν» απαγορεύει το αλκοόλ με πρόσχημα το lockdown

Reuters: Το «ευσεβές χέρι του Ερντογάν» απαγορεύει το αλκοόλ με πρόσχημα το lockdown

Αιφνιδιαστική απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για 17 ημέρες επέβαλε η κυβέρνηση Ερντογάν με πρόσχημα το αυστηρό πανεθνικό lockdown στο οποίο εισήλθε η χώρα από την Τρίτη, με σκοπό, όπως υποστήριξαν κυβερνητικά στελέχη, να σωθεί η τουριστική περίοδος.

Στο πλαίσιο αυτό από αύριο θα απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων ποτών όχι μόνο από τις κάβες αλλά και από τα σούπερ μάρκετ. 

Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ωστόσο ότι το παραπάνω μέτρο είναι καθαρά ιδεολογικό και ότι αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της αλυσίδας των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη ζωή των πολιτών, όπως αναφέρει και ο αντιπρόεδρος ου αντιπολιτευόμενου CHP Βελί Αγμπαμπά.

Αμφισβητούν δηλαδή  ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε με γνώμονα την προστασία από τον κορονοϊό και υποστηρίζουν ότι αποκαλύπτει το ιδεολογικό υπόβαθρο του τούρκου προέδρου σε τέτοια ζητήματα.  

Άλλα μέλη της αντιπολίτευσης  μιλώντας στο Reuters υποστήριξαν ότι το σκεπτικό της απαγόρευσης κρύβεται πίσω από τη λογική του «ας το απαγορεύσουμε από τώρα ώστε οι πολίτες να το συνηθίσουν σιγά σιγά».

Τις αιτιάσεις πάντως της αντιπολίτευσης τις αντέκρουσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σοϊλού ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μέτρο κατά της διασποράς της πανδημίας. 

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απαγόρευση, δεκάδες άνθρωπο περιμένουν σε ουρές σε σημεία που πωλούν αλκοόλ και προμηθεύοντα μεγάλες ποσότητες ποτών. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters ότι άρθρο του, η πλειονότητα των Τούρκων είναι μουσουλμάνοι. Οι κοσμικοί Τούρκοι, που τείνουν να αντιταχθούν στο κόμμα του Ερντογάν, διαμαρτύρονται τα τελευταία χρόνια ότι η ολοένα και πιο θρησκευτική ατζέντα του προέδρου έχει παραβιάσει τον τρόπο ζωής τους.

«Ο πρόεδρος, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία για 18 χρόνια, λέει τακτικά ότι θέλει να μεγαλώσει μια ευσεβή γενιά και στο παρελθόν κάλεσε τους πολίτες να έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά» σημειώνει το άρθρο του Reuters.