Προθεσμία 48 ωρών στον Λευκό Οίκο από την Πελόζι για το νέο πακέτο στήριξης

Προθεσμία 48 ωρών στον Λευκό Οίκο από την Πελόζι για το νέο πακέτο στήριξης

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έδωσε διορία 48 ωρών στον Λευκό Οίκο προκειμένου να απαντήσει αν συμφωνεί στο υπό συζήτηση νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

"Η διορία των 48 ωρών αφορά τον Λευκό Οίκο. Αν θέλει συμφωνία πριν τις εκλογές όπως και εμείς, τότε μπορεί να μας απαντήσει θετικά" δήλωσε η Πελόζι μετά τη συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Λευκός Οίκος -μέσω του Υπουργού Οικονομικών -διεξάγουν εντατικές συζητήσεις εδώ και καιρό για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ωστόσο απαιτήσει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, μόνο και για να κάνει στροφή 180 μοιρών λίγες ώρες αργότερα.

Μετά την επιστροφή στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει κάποια θετικά βήματα προς την προσέγγιση τους. Το Σάββατο, ο Ντρου Χάμιλ, αναπληρωτής προσωπάρχης της Νάνσι Πελόζι είπε ότι υπήρξαν κάποια "ενθαρρυντικά νέα" μετά την νέα τηλεφωνική επικοινωνία της προέδρου της Βουλής με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

"Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί σοβαρά την επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας η οποία να παρέχει στους Αμερικανούς ανακούφιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας", αναφέρει μέσω Twitter.

Σημειώνεται ότι ο Μνούτσιν έχει κάνει πρόταση ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία απερρίφθη από τους Δημοκρατικούς οι οποίοι τοποθετούν τον "πήχη" στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, εμπόδιο στα σχέδια των δύο πλευρών βάζει, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Γερουσιαστών Μιτς Μακόνελ και άλλοι συνάδελφοί του οι οποίοι θεωρούν ότι το νέο πακέτο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και ειδικότερα τα 500 δισεκατομμύρια.

Ο Μακόνελ έχει βάλει εδώ και μέρες πάγο στα σχέδια του Τραμπ, λέγοντας "Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, δεν νομίζω να έρθει σε ψηφοφορία στη Γερουσία. Οι συνάδελφοι μου θεωρούν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με ένα πακέτο ύψους 500-600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γερουσιαστής από το Κεντάκι σκοπεύει να φέρει ξανά προς ψήφιση στο σώμα ένα νέο πακέτο στήριξης που θα κυμαίνεται μεταξύ 500-600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.