ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Γερμανία: Προς παράταση του lockdown μέχρι τέλη Μαρτίου

Προς παράταση του lockdown μέχρι τέλη Μαρτίου
APimages

Το ισχύον μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας lockdown, φαίνεται ότι θα παραταθεί καταρχάς έως τα τέλη Μαρτίου, αλλά με εξαιρέσεις. Αυτό αναφέρει η ειδησεογραφική πύλη «Business Insider», η οποία επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει μια προοπτική ανοίγματος ήδη από αυτόν τον μήνα που θα υπερβαίνει τις αποφάσεις που έλαβαν στα μέσα Φεβρουαρίου η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων. Τότε συμφώνησαν απλώς και μόνο χαλάρωση των μέτρων για τα κομμωτήρια από την 1η Μαρτίου και μια προοπτική για περαιτέρω χαλάρωσή τους μόνον εάν η συχνότητα των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για επτά ημέρες είναι μικρότερη από 35. Όμως η επίτευξη των 35 κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον φαίνεται αδύνατη αυτή τη στιγμή. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο μάλιστα η συχνότητα αυξήθηκε σε πάνω από 65 κρούσματα, ενώ ολοένα και σε λιγότερες περιοχές της χώρας είναι κάτω των 35.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ομοσπονδιακά κρατίδια θέλουν τώρα να αμβλύνουν σημαντικά την απόφαση για το lockdown του Φεβρουαρίου: ήδη από τον Μάρτιο, θα πρέπει να υπάρξει σε εθνικό επίπεδο επαναλειτουργία των κλάδων που έχουν ήδη ανοίξει σε ορισμένες περιοχές τς χώρας. Πρόσφατα, ορισμένα ομόσπονδα κράτη άνοιξαν -με δική τους πρωτοβουλία- ξανά τις αγορές δενδροκηπευτικών ή τους ζωολογικούς κήπους. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρέπει να υπάρξει μια προοπτική για το πώς μπορεί να ξεκινήσει η χαλάρωση ακόμη και με συχνότητα κρουσμάτων άνω των 35. Τα πρώτα βήματα θα πρέπει να είναι δυνατά ήδη από μια συχνότητα 70 κρουσμάτων, υποστηρίζεται. Ποια θα είναι αυτά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί οριστικά. Καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση αυτή θα είναι οι επαρκείς γρήγοροι και αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Business Insider», συζητείται, για παράδειγμα, η επαναλειτουργία εστιατορίων με υπαίθριους χώρους και αντίστοιχα μέτρα υγιεινής. Επίσης, συζητείται η ιδέα του ανοίγματος καταστημάτων λιανικής σε πελάτες με ραντεβού, όπως σχεδιάζουν ή έχουν ήδη εφαρμόσει τα κρατίδια Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σαξονία-Άνχαλτ και η Έσση. Οι πελάτες στην περίπτωση αυτή θα μπορούν κλείσουν ραντεβού με τους εμπόρους μέσω του διαδικτύου, τηλεφώνου ή μέσω ενός email.

Aπομακρύνεται ο Άλτμαϊερ από τον δείκτη συχνότητας κρουσμάτων 35 ως προϋπόθεση για τη χαλάρωση του lockdown 

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον δείκτη συχνότητας κρουσμάτων 35 ως προϋπόθεση για τη χαλάρωση του lockdown.

Aυτό αναφέρεται σε πρόσφατο σχετικό έγγραφο του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Πέτερ Άλτμαϊερ το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» και θα δημοσιευθεί στο αυριανό της φύλλο, σύμφωνα με το γερμανικό ραδιόφωνο Deutchlandfunk και το δίκτυο WDR.

«Πάνω από μια συχνότητα 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες σε ένα ομόσπονδο κρατίδιο, μια διοικητική περιφέρεια ή μια αστική περιοχή, είναι αποδεκτό να επιτρέπονται μέτρα χαλάρωσης σε συνδυασμό με πρόσθετα προστατευτικά μέτρα σε μεμονωμένες περιπτώσεις», αναφέρει το εν λόγω έγγραφο.

Στις πέντε σελίδες του ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός συνοψίζει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεών του με τις επιχειρηματικές ενώσεις. Το έγγραφο αυτό θα χρησιμεύσει όμως επίσης ως βάση και για τις συνομιλίες μεταξύ της καγκελάριου Μέρκελ και των πρωθυπουργών των κρατιδίων οι οποίες θα διεξαχθούν μεθαύριο Τετάρτη.

Στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο επικαλείται η Handelsblatt, δεν γίνεται πλέον λόγος για τον στόχο που συμφωνήθηκε στον τελευταίο γύρο συνομιλιών της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων για το άνοιγμα των κλειστών οικονομικών κλάδων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συχνότητα 35 κρουσμάτων και κάτω. Για να χαλαρώσουν, δηλαδή, τα περιοριστικά μέτρα του ισχύοντος μέχρι το τέλος της εβδομάδας αυστηρού lockdown.

Αντ' αυτού του στόχου ο Πέτερ Άλτμαϊερ αναφέρει στο εν λόγω έγγραφο: «Η επίτευξη σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο ενός δείκτη 35 κρουσμάτων κορονοϊού και κάτω δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή απαραίτητη, υπό την προϋπόθεση (της τήρησης) των πρόσθετων μέτρων ασφαλείας».

Η συχνότητα των κρουσμάτων δείχνει πόσες νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), ο δείκτης αυτός σε εθνικό επίπεδο είναι επί του παρόντος 65,8.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ