7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Προειδοποιητικές βολές ρωσικού πλοίου κατά βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα

Προειδοποιητικές βολές ρωσικού πλοίου κατά βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα
(Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ένα πλοίο του λιμενικού και μαχητικά αεροπλάνα φέρονται να έριξαν προειδοποιητικές βολές στο αντιτορπιλικό του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού HMS Defender το οποίο φέρεται να μπήκε σε ρωσικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, κάτι που διαψεύδει η βρετανική πλευρά.

«Στις 11:52 π.μ. στις 23 Ιουνίου, πλοίο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, που επιχειρούσε στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, παραβίασε τα σύνορα και εισήλθε τρία χιλιόμετρα στα ρωσικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του Cape Fiolent» σημειώνεται, ειδικότερα, σε ανακοίνωση του υπουργείου.Στη συνέχεια το HMS Defender φέρεται να δέχθηκε προειδοποιητικές βολές από ένα πλοίο του ρωσικού λιμενικού και πυρά από τα μαχητικά τύπου Su-24M.

Το βρετανικό πλοίο αποχώρησε από την περιοχή στις 12:23 (τοπική ώρα) ύστερα από τις συντονισμένες ενέργειες του στόλου Μαύρης Θάλασσας αλλά και των συνοριακών δυνάμεων της FSB. 

Από την πλευρά της Βρετανίας, το Υπουργείο Άμυνας διέψευσε το περιστατικό αναφέροντας ότι δεν υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά προς την πλευρά του HMS Defender του Βασιλικού Ναυτικού και ότι το πλοίο πραγματοποιούσε διέλευση ρουτίνας. «Οι Ρώσοι πραγματοποιούσαν ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και παρείχαν στη ναυτιλιακή κοινότητα προειδοποίηση για τη δραστηριότητά τους», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση στο Twitter.

Την περασμένη Δευτέρα πάντως, Βρετανία και Ουκρανία υπέγραψαν κοινό μνημόνιο το οποίο προβλέπει το Λονδίνο να σχεδιάσει και να κατασκευάσει πλοία και βάσεις για το Κίεβο.

Η ανακοίνωση, έρχεται οκτώ μήνες μετά την υπογραφή της Ουκρανίας ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων λιρών (1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με το Ηνωμένο Βασίλειο, για οκτώ καταδρομικά πλοία κατηγορίας Βαρζάν, τα οποία συμφώνησαν, όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοντυρ Ζελένσκι επισκέφθηκε το Λονδίνο.

Η συμφωνία, έρχεται επίσης μια εβδομάδα πριν το Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό, πρόκειται να διεξαγάγει πολεμικές ασκήσεις με πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της άσκησης Exercise Sea Breeze 2021.