Προειδοποίηση ΠΟΥ: 700.000 επιπλέον νεκροί από την πανδημία στην Ευρώπη έως την άνοιξη

Προειδοποίηση ΠΟΥ: 700.000 επιπλέον νεκροί από την πανδημία στην Ευρώπη έως την άνοιξη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την «επίδραση» της επιδημίας στην Ευρώπη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ήπειρο, αυξάνοντας σε 2,2 εκατομμύρια το συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι την άνοιξη.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κορονοϊός Covid είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη και ο αριθμός των αναφερόμενων καθημερινών θανάτων πλησίασε τους 4.200 την περασμένη εβδομάδα, διπλάσιο από το επίπεδο στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην ευρωπαϊκή ήπειρο ανέρχεται πλέον στο 1,5 εκατομμύριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες της περιοχής θα έχουν υψηλή ή ακραία πίεση από τώρα έως τις αρχές Μαρτίου.

Το ξέσπασμα των κρουσμάτων κορονοϊού επιταχύνθηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές σε κλειστούς χώρους, ενώ παράλληλα πολλές χώρες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς.

Ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τηρήσουν μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας μαζί με τους εμβολιασμούς.

«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2021, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε εμβολιαζόμενοι και λαμβάνοντας μέτρα ατομικής προστασίας, για να αποφύγουμε την ύστατη λύση των καραντινών και του κλεισίματος των σχολείων», δήλωσε ο Hans Kluge, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.