7ος χρόνος, ημέρα 2186η
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Πρ. ΥΦΥΠΕΞ Γερμανίας: Πρέπει να μιλήσουμε με τους Ταλιμπάν

Πρ. ΥΦΥΠΕΞ Γερμανίας: Πρέπει να μιλήσουμε με τους Ταλιμπάν

Την άποψη ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να έρθουν σε διάλογο με τους Ταλιμπάν εξέφρασε ο Γιούργκεν Κρόμπογκ θεωρείται «άνθρωπος των ειδικών αποστολών» και ένας από τους πιο έμπειρους Γερμανούς διπλωμάτες που διετέλεσε μάλιστα και υφυπουργός Εξωτερικών.

«Δεν μας αρέσει να μιλάμε με τους Ταλιμπάν, αλλά πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους. Πρέπει να εντοπίσουμε συνομιλητές που είναι διατεθειμένοι να συνδιαλλαγούν. Δεν είναι αραγές το μέτωπο των Ταλιμπάν. Έρχονται σε σύγκρουση με το Ισλαμικό Κράτος, που ήταν πάντα εχθρικό απέναντί τους. Στους ίδιους τους Ταλιμπάν υπάρχουν ομάδες με διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει μια παλαιότερη γενιά που έχει αντλήσει διδάγματα από όσα έγιναν πριν 20 χρόνια και ξέρει ότι τώρα πρέπει να επιδείξει μία διαφορετική συμπεριφορά, τουλάχιστον στην αρχή. Υπάρχει χάσμα γενεών. Εδώ ίσως έχουμε κάποια δυνατότητα παρέμβασης...», είπε ο Κρόμποργκ σχολιάζοντας όσα είπε η Άνγκελα Μέρκελ προ ημερών στη γερμανική Βουλή ότι θα επιδιώξει επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Αλλά τι μπορούν να προσφέρουν οι δυτικές δυνάμεις στους Ταλιμπάν; Οικονομική βοήθεια μήπως; Η απάντηση του Γιούργκεν Κρόμπογκ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Απ΄ ό,τι ακούμε οι Ταλιμπάν έχουν γίνει πλούσιοι από το εμπόριο ναρκωτικών και κάθε είδους λαθρεμπόριο. Έχουν εκατομμύρια, δεν τους ενδιαφέρουν τα χρήματα. Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι τα μέσα που χρειάζονται για να κυβερνήσουν. Μόνοι τους δεν μπορούν, δεν έχουν καμία οργάνωση, χρειάζονται γιατρούς, χρειάζονται δημοσίους υπαλλήλους, χρειάζονται τα πάντα. Εκεί μπορούμε να κάνουμε μία προσφορά ή τουλάχιστον να το προσπαθήσουμε...».

Έγιναν λάθη

Όπως υποστηρίζει, αυτός είναι και ο λόγος που οι δυτικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να απεγκλωβίσουν όλους τους δικούς τους ανθρώπους από το φλεγόμενο Αφγανιστάν. «Πρόκειται για τραγωδία» λέει ο γερμανός διπλωμάτης. «Παραβιάζουμε μία ηθική μας υποχρέωση, η οποία αποτελεί και νομική υποχρέωση, γιατί είχαμε πει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι θα απεγκλωβιστούν εγκαίρως. Ουσιαστικά η διαβεβαίωση αυτή ήταν μέρος της σύμβασης που είχαν υπογράψει. Αλλά ούτε οι Αμερικανοί θα καταφέρουν να τους βγάλουν όλους. Κάποιοι από τους Αμερικανούς και όσους συνεργάζονταν μαζί τους θα παραμείνουν. Όμως αν μη τι άλλο οι Αμερικανοί κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους περισσότερους, γιατί είχαν αρχίσει πολύ νωρίς τις πτήσεις, δίνοντας προτεραιότητα στους δικούς τους ανθρώπους...».

Διχασμένες οι δυτικές δυνάμεις;

Θα μπορούσαν οι δυτικές χώρες να είχαν επιτύχει περισσότερα; Ασφαλώς, εάν είχαν καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους. Όπως τονίζει ο γερμανός διπλωμάτης «οι δυτικές χώρες συνεργάζονται σε κάποιον βαθμό, αλλά όχι όταν τίθεται το ζήτημα της διανομής των προσφύγων. Όταν ακούμε να λένε κάποιες χώρες ότι 'εμείς έτσι κι αλλιώς δεν παίρνουμε ούτε έναν Αφγανό', τότε προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Η Δύση δεν είναι τόσο ενωμένη, όσο θα έπρεπε να είναι. Αν ήταν, θα είχαμε καταφέρει περισσότερα, θα είχαμε απεγκλωβίσει και περισσότερους...».

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τους Tαλιμπάν,επέμεινε ότι, αν και υπάρχουν «επαφές επιχειρησιακού τύπου» για «να σωθούν ζωές», «δεν υπάρχει κανένας πολιτικός διάλογος» με το κίνημα αυτό και, κατά συνέπεια, «καμία αναγνώριση των Ταλιμπάν». «Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ που διατίθενται για αναπτυξιακή βοήθεια για τα επόμενα επτά χρόνια συνδέονται με αυστηρούς όρους: α) σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, β) καλή μεταχείριση των μειονοτήτων, γ) σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο Κρόμπογκ ήταν πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον και στην ΕΕ. Είχε αναλάβει δύσκολες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων από τις φυλακές των Ταλιμπάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο παρελθόν είχε πέσει θύμα απαγωγής στην Υεμένη. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο Γιούργκεν Κρόμπογκ προσπαθεί να εξηγήσει τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, ξεκινώντας από την επισήμανση ότι τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις.