Συνεχίζονται οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca - Τι συνέβη με το θάνατο εθελοντή

Συνεχίζονται οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca - Τι συνέβη με το θάνατο εθελοντή

Απεβίωσε εθελοντής που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου για τον κορονοϊό που εξελίσσουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακοίνωσε η υγειονομική Αρχή της Βραζιλίας, με τις πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν ότι ο θάνατος δεν σχετίζεται με το εμβόλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, ο εθελοντής που απεβίωσε ήταν Βραζιλιάνος και παρόλο που η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει τις συνθήκες και ενδεχόμενες επιπλοκές υπό τις οποίες κατέληξε, πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι δεν αφορά την ασφάλεια του εμβολίου. 

Άλλωστε οι ανακοινώσεις τόσο της υγειονομική Αρχή της Βραζιλίας όσο και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ενημερώνουν ότι οι δοκιμές συνεχίζονται κανονικά, κάτι που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρει ότι:

«Μετά από προσεκτική αξιολόγηση της υπόθεσης αυτής στη Βραζιλία, δεν προέκυψαν ανησυχίες για την ασφάλεια της κλινικής δοκιμής και η ανεξάρτητη έρευνα, επιπροσθέτως από εκείνη της βραζιλιάνικης ρυθμιστικής αρχής, συνέστησε τη συνέχιση των δοκιμών», 

Ο εθελοντής που απεβίωσε δεν μετείχε στο ενεργό σκέλος της κλινικής δοκιμής του εμβολίου

Η κλινική δοκιμή του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βραζιλία θα είχε διακοπεί αν ο εθελοντής ο οποίος απεβίωσε μετείχε στο ενεργό σκέλος της, ανέφερε στο Reuters πηγή με γνώση της κατάστασης.

Η δήλωση αυτή ενδέχεται να σημαίνει ότι ο εθελοντής μετείχε στην ομάδα ελέγχου, δηλαδή δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για την Covid-19 αλλά ένα άλλο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό. Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο (placebo).