Hurriyet: Παρασκηνιακές συνομιλίες με Αίγυπτο για συμφωνία ΑΟΖ επιδιώκει η Τουρκία

Hurriyet: Παρασκηνιακές συνομιλίες με Αίγυπτο για συμφωνία ΑΟΖ επιδιώκει η Τουρκία

Θάλασσα σε μέγεθος τριών νησιών Κύπρου προσφέρει η Άγκυρα στην Αίγυπτο για να τη δελεάσει να υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ, υποστηρίζει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Hyrriet, επικαλούμενη πληροφορίες, βάσει των οποίων έχει ξεκινήσει διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος της εφημερίδας Hyrriet «σήμερα επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διπλωματία της πίσω πόρτας με την Αίγυπτο εδώ και κάμποσο καιρό και ότι οι μυστικές υπηρεσίες, που ασκούν (και) εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή, συναντώνται σε υψηλό επίπεδ.».

Σύμφωνα με την Hyrriet «η προτεινόμενη συμφωνία είναι η παραχώρηση μιας θαλάσσιας περιοχής στην Αίγυπτο σε μέγεθος τριών νησιών της Κύπρου», αναφέρει η «Χουριέτ», ενώ σημειώνει πως τη συμφωνία «προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνοντας μεγάλα ποσά στην Αίγυπτο και λειτουργώντας επίσης από την πίσω πόρτα, προκειμένου το Κάιρο να μην υποκύψει». 

Μάλιστα κατηγορεί την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί την Αίγυπτο εναντίον της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν από 3 ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξή του στο CNNTürk, είχε πει ότι «δεν είναι ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Υπάρχουν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Είπαμε στην Αίγυπτο, ‘Μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία όπως αυτή με τη Λιβύη’».