Αυστρία: Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος μετά τις αποκαλύψεις

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος μετά τις αποκαλύψεις

Την παραίτησή του από τη θέση του αντικαγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ανακοίνωσε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ως συνέπεια των αποκαλύψεων για τις προεκλογικές συναλλαγές του με Ρωσίδα επιχειρηματία.

O αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εμφανίζεται σε βίντεο να συζητά παραχώρηση δημοσίων συμβάσεων με αντάλλαγμα πολιτική στήριξη στο κόμμα του.

Το βίντεο, μέρος του οποίου αναρτήθηκε από την Der Spiegel and τη Sueddeutsche Zeitung, εμφανίζει τον αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO ) Στράχε να συζητά με μια γυναίκα που δηλώνει ότι είναι ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη σε ένα δωμάτιο, το οποίο οι εφημερίδες τονίζουν ότι βρίσκεται σε μια έπαυλη στην Ίμπιζα.

Η συνάντηση έγινε τον Ιούλιο του 2017, τρεις μήνες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αυστρίας.

Μαζί με τον Στράχε είναι το στέλεχος του FPO Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος είναι άπταιστος στην ρωσική γλώσσα.

Η γυναίκα δηλώνει ότι θέλει να επενδύσει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία. Ο Στράχε και ο Γκουντένους συζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για αυτήν, μεταξύ άλλων να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ημερήσιας ταμπλόιντ εφημερίδας Kronen Zeitung και να την χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τον Στράχε και το FPO στις επερχόμενες εκλογές.

«Αν εξαγοράσει την Kronen Zeitung τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές και μας φέρει στην πρώτη θέση, τότε μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα», φέρεται να λέει ο αντικαγκελάριος στο βίντεο, σύμφωνα με το Der Spiegel. Ο Στράχε αποκλείει την αντικατάσταση των συντακτών της Kronen Zeitung επειδή «οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγαλύτερες πόρνες στον πλανήτη», όπως εμφανίζεται να λέει.

Ο Αυστριακός καγκελάριος εξηγεί στην συνομιλήτρια του πως επιθυμεί να αναμορφώσει το αυστριακό τοπίο των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με το ουγγρικό πρότυπο. Στην Ουγγαρία, συνεργάτες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια τον έλεγχο μεγάλου μέρους των μέσων ενημέρωσης της χώρας και το κόμμα του, το Fidesz, έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το μεσημέρι στην ηλεκτρονική της έκδοση η αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με το Κόμμα των Ελευθέρων, θέλει να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση και να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που αναλυτές τοποθετούν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.