Ο Πούτιν παραδέχεται δυσκολίες λόγω των κυρώσεων - Απειλεί για τα σιτηρά

Ο Πούτιν παραδέχεται δυσκολίες λόγω των κυρώσεων - Απειλεί για τα σιτηρά

Πρώτη φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία εξαιτίας των κυρώσεων, «σε μερικές βιομηχανίες και περιοχές της χώρας»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μιλώντας από το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, είπε ότι οι εταιρείες που εξαρτώνται από προμήθειες από την Ευρώπη ήταν μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τόνισε ωστόσο ότι η ρωσική οικονομία τα βγάζει πέρα με «την οικονομική και την τεχνολογική επίθεση της Δύσης». 

Σχολίασε δε ότι οι κυρώσεις έχουν αντικαταστήσει την πανδημία της COVID ως κυρίαρχη απειλή στην παγκόσμια οικονομία. 

«Μιλάω για τον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης, για την αναίσχυντη, επιθετική απόπειρα της να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες για να τους στερήσει την κυριαρχία τους και να τις υποτάξει στη θέληση της», είπε χαρακτηριστικά

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η δύναμη της Δύσης είναι σε ύφεση καθώς το επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι τώρα η Ασία. 

«Μη αναστρέψιμες και τεκτονικές αλλαγές έχουν συντονιστεί στις διεθνείς σχέσεις. Ο ρόλος των δυναμικών, υποσχόμενων κρατών και περιοχών του κόσμου, κυρίως της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού, έχει σημαντικά αυξηθεί», τόνισε.

Επεσήμανε θα ήταν «αδύνατο» να απομονωθεί η χώρα λόγω των κυρώσεων και ότι η Μόσχα θα ξεπεράσει τις προσπάθειες της Δύσης να τη βγάλει από την παγκόσμια σκηνή. Αντιθέτως, την έκανε να δει  περισσότερες ευκαιρίες στην είσοδο στις αγορές στη Μέση Ανατολή και το Ιράν. 

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις έχουν άκρως αρνητικό αντίκτυπο στις εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία αλλά και στις δυτικές οικονομίες. 

«Την άνοιξη πολλές ξένες εταιρείες έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, πιστεύοντας ότι η χώρας μας θα υπέφερε περισσότερο έτσι. Αλλά τώρα βλέπουμε πως η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας στην Ευρώπη κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ένας από τους βασικούς λόγους γι' αυτό, βέβαια είναι η διακοπή των επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία. Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μειώνεται επειδή οι αρχές της ΕΕ στερούν τους εαυτούς τους από διαθέσιμες πρώτες ύλες, πηγές ενέργειας και αγορές». 

Αναφερόμενος στις  πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα και ότι αυτές σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν την κυριαρχία της Ρωσίας και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή του Ντονμπάς. 

Απειλές για τη συμφωνία των σιτηρών

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών δήλωσε ότι η  Ρωσία υπέγραψε επειδή πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθούσε τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ωστόσο κατήγγειλε ότι οι δυτικές χώρες ήταν τελικά αυτές που βγήκαν ωφελημένες και πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί τη μείωση των χωρών στις οποίες θα φτάνουν τα φορτία με τα σιτηρά. 

«Αν εξαιρέσουμε την Τουρκία ως μεσολαβήτρια χώρα, τότε σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία δεν στέλνονται στις πιο φτωχές χώρες αλλά στις χώρες της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μόνο δύο από τα 87 πλοία που έχουν μεταφέρει 60.000 τόνους προϊόντων πήγαν σε φτωχές χώρες κατηγορώντας τη Δύση ότι δρα ως αποικιοκράτης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, το τελευταίο 24ωρο τονίζουν ότι η Μόσχα δεν είναι χαρούμενοι με τους όρους της συμφωνίας και ότι η Δύση δεν καλύπτει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.