Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε εργοστάσιο χημικών με παγιδευμένους αμάχους

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε εργοστάσιο χημικών με παγιδευμένους αμάχους

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση και αεροπορικές επιδρομές στις γειτονικές πόλεις Σεβεροντόνετσκ και Λίσιτσανσκ το Σάββατο, χτυπώντας ένα εργοστάσιο χημικών όπου είχαν παγιδευτεί εκατοντάδες άμαχοι, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Σερχίι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της περιοχής Λουχάνσκ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη βιομηχανική ζώνη του Σεβεροντόνετσκ και επίσης επιχείρησαν να εισέλθουν και να αποκλείσουν το Λίσιτσανσκ.

«Έγινε αεροπορική επίθεση στο Λίσιτσανσκ. Το Σεβεροντόνετσκ χτυπήθηκε από πυροβολικό, είπε ο Γκαϊντάι στο Telegram, προσθέτοντας ότι το χημικό εργοστάσιο Aζότ και τα χωριά Σίνετσκι, Πάβλογκραντ και άλλα βομβαρδίστηκαν.

Πάντως, δεν έκανε λόγο για θύματα στο χημικό εργοστάσιο Aζότ.

Παράλληλα, είπε ότι 17 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Παρασκευή από το Λίσιτσανσκ από αστυνομικούς, διασώστες και εθελοντές.

Η Ουκρανία δήλωσε την Παρασκευή ότι τα στρατεύματά της έλαβαν εντολή να υποχωρήσουν από το Σεβεροντόνετσκ, μια πόλη-κλειδί για την έκβαση του πολέμου, καθώς είχαν απομείνει πολύ λίγοι για να αμυνθούν μετά από εβδομάδες έντονων μαχών.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων (αρκετών) ημερών, διεξήχθη μια επιχείρηση για την αποχώρηση των στρατευμάτων μας», δήλωσε το Σάββατο ο Χαρατίν Στάρσκι, υπεύθυνος Τύπου μιας ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς.

Ο Στάρσκι, ο οποίος βρισκόταν στο Σεβεροντόνετσκ, είπε το πρωί στην τηλεόραση ότι η ροή των πληροφοριών σχετικά με την αποχώρηση καθυστέρησε για την προστασία των στρατευμάτων στο έδαφος. Η υποχώρηση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ανατροπή για την Ουκρανία μετά την απώλεια της Μαριούπολης τον Μάιο.

Οι πιο πρόσφατες ρωσικές προωθήσεις φαίνεται πως φέρνουν το Κρεμλίνο πιο κοντά στον πλήρη έλεγχο του Λουχάνσκ, έναν από τους δηλωμένους πολεμικούς στόχους της Μόσχας, και θέτουν τις βάσεις να γίνει το Λίσιτσανσκ το επόμενο κύριο επίκεντρο των μαχών.

Ο Βιτάλι Κισέλεφ, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της αυτονομιστικής «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» - που αναγνωρίζεται μόνο από τη Ρωσία - είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι θα χρειαζόταν ακόμη μιάμιση εβδομάδα για να εξασφαλιστεί ο πλήρης έλεγχος του Λίσιτσανσκ

Το Σάββατο, η Ρωσία εξαπέλυσε εκ νέου πυραυλικές επιδρομές σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές στο βορρά κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, Χάρκοβο, μέχρι το Σιεβιεροντόνετσκ στα ανατολικά, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Αρκετοί περιφερειακοί κυβερνήτες ανέφεραν βομβαρδισμούς σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία το Σάββατο.