Ουκρανία: Προειδοποίηση Μπάιντεν για ρωσική εισβολή τον επόμενο μήνα

Ουκρανία: Προειδοποίηση Μπάιντεν για ρωσική εισβολή τον επόμενο μήνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για το ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα. Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν βλέπει μεγάλο πεδίο αισιοδοξίας, μετά την απόρριψη των αιτημάτων της για την ασφάλεια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι «η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο».

Παρά τις διαβεβαιώσει του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ και την απόρριψη των σεναρίων περί σχεδίου επίθεσης από το Κρεμλίνο, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν ακροβολιστεί στα σύνορα με την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο εισβολής. 

Ο Μπάιντεν έκανε το σχόλιο στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πέμπτη, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Έμιλι Χορν, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής εδώ και μήνες. 

Έτοιμοι για «αποφασιστική απάντηση»

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους, μαζί με τους συμμάχους τους, «να απαντήσουν αποφασιστικά, αν η Ρωσία εισβάλλει», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. 

Ο Β. Ζελένσκι, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι «συζήτησαν τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση και συμφώνησαν για κοινές ενέργειες για το μέλλον».

To αμερικανικό Axios, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες διαφώνησαν για το κατά πόσο επίκειται η απειλή εισβολής. Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία περιμένει να παγώσει το έδαφος στην Ουκρανία, ώστε οι δυνάμεις της να είναι σε θέση να κινηθούν με βαρύ εξοπλισμό.

Επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν

Άλλο σημαντικό τηλεφώνημα για την ουκρανική κρίση αναμένεται σήμερα Παρασκευή, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανησυχία για τον αγωγό Nord Stream 2

Εντωμεταξύ οι ΗΠΑ, προειδοποίησαν χθες πως αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε πως συνεχίζονται «οι συνομιλίες με τους Γερμανούς συμμάχους».

«Αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει» ξεκαθάρισε η ίδια, που θεωρείται το νούμερο τρία στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η Ρωσία θα μελετήσει τι προσφέρουν οι ΗΠΑ και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού παρέλαβε τη γραπτή απάντηση που ζητούσε.

«Είμαστε ενωμένοι σε ό,τι αφορά την προτίμησή μας στη διπλωματία. Αλλά είμαστε επίσης ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας ότι αν η Μόσχα απορρίψει την προσφορά μας για διάλογο, το κόστος πρέπει να έρθει άμεσα και να είναι σοβαρό», υπογράμμισε.

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο

Από την πλευρά του, το πρωί της Παρασκευής, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και μίλησε θετικά για τις προτάσεις ασφαλείας που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αμερικανικές προτάσεις είναι καλύτερες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως αναμένει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Πούτιν θα αποφασίσει για το πώς θα απαντηθούν οι προτάσεις.