Ορμπάν: Στηρίζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας

Ορμπάν: Στηρίζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας

Η Ουγγαρία έκανε έκκληση προς τους θεσμούς της ΕΕ "να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία των χωρών μελών" στηρίζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας με την οποία χαρακτηρίζονται ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Συγκεκριμένα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν υπέγραψε κυβερνητικό διάταγμα, όπως δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI ο εκπρόσωπος Τύπου του, με το οποίο χαιρετίζει την απόφαση της Πολωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε "εξαιρετικά ανήσυχη" από την απόφαση της Πολωνίας και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Κομισιόν για ζητήματα που αφορούν από την ελευθερία του Τύπου και τη μετανάστευση μέχρι τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Υπογραμμίζεται ότι τα δύο πρώην κομμουνιστικά κράτη, τα οποία εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004, είναι σύμμαχοι εντός του μπλοκ και συχνά ψηφίζουν παράλληλα και υποστηρίζουν το ένα την υπόθεση του άλλου.

Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες των κυβερνήσεών τους με τις Βρυξέλλες, οι πολίτες στην Πολωνία και στην Ουγγαρία εξακολουθούν να στηρίζουν την παρουσία των χωρών τους στην ΕΕ.

Πολωνία: Η χώρα θα συνεχίσει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, λέει το υπουργείο Εξωτερικών
 

   

Η Πολωνία θα εξακολουθήσει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, σχετικά με την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, ότι τα άρθρα 1 και 19 της Συνθήκης ΕΕ δεν είναι συμβατά με το πολωνικό Σύνταγμα.

«Όλες οι υποχρεώσεις που πηγάζουν τόσο από το πρωτογενές όσο και από το δευτερογενές δίκαιο της ΕΕ παραμένουν σε ισχύ και επομένως θα εξακολουθήσουν να γίνονται απολύτως σεβαστές από την Πολωνία. Οι διατάξεις της Συνθήκης για την ΕΕ που αναφέρονται σε αυτή την απόφαση... παραμένουν σε ισχύ. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι μόνο οι μορφές της ερμηνείας ή της εφαρμογής που παραβιάζουν το Σύνταγμα»,  όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Γαλλία - Γερμανία: Η Πολωνία έχει νομική και ηθική υποχρέωση να τηρεί πλήρως τους κανόνες της ΕΕ

DW: Μετά το Brexit και η Πολωνία εκτός ΕΕ;