DW: Μετά το Brexit και η Πολωνία εκτός ΕΕ;

DW: Μετά το Brexit και η Πολωνία εκτός ΕΕ;

«Μην είσαι αδιάφορος» και «Η αντίσταση είναι καθήκον» έγραφαν τα πλακάτ διαμαρτυρίας που κρατούσαν οι διαδηλωτές, περιμένοντας την ανακοίνωση της ετυμηγορίας έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας. Πολλές φορές το Δικαστήριο είχε αναβάλει την ανακοίνωση μίας απόφασης, που θα έκανε τη σχέση της Πολωνίας με την ΕΕ ακόμη πιο δύσκολη απ' ότι ούτως ή άλλως είναι. 

Όπως εξηγεί στην DW ο Ρόμπερτ Γκρέστσακ, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, δεν μιλάμε απλώς για «χάσμα» μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών, αλλά για μία τεράστια «μαύρη τρύπα» στην οποία βυθίζεται η Πολωνία.

«Βρισκόμαστε εκτός νομικού πλαισίου. Πώς να σχολιάσω εγώ, ως νομικός, μία πράξη που κινείται εκτός νομικού πλαισίου;» διερωτάται ο ίδιος. Για να συμπληρώσει ότι «πρόκειται για καθαρά πολιτικό ζήτημα. Είναι το αποτέλεσμα της πίεσης, που έχει ασκηθεί σε ένα δικαστήριο πειθήνιο στην κυβέρνηση». Ο καθηγητής Γκρέστσακ εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν προσφυγές της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ παράλληλα θα «παγώσουν» σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη Βρασοβία. «Το μείζον ερώτημα είναι αν θα οδηγήσουμε εμείς οι ίδιοι τη χώρα εκτός ΕΕ ή αν θα μας εκδιώξουν», λέει. Σε κάθε περίπτωση «η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της ΕΕ».