ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

Οργή του Πεκίνου για την Αυστραλία μετά την ακύρωση συμφωνιών της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος»

Οργή του Πεκίνου για την Αυστραλία μετά την ακύρωση συμφωνιών της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος»
Shutterstock

«Παράλογη» και «προκλητική» χαρακτήρισε το Πεκίνο την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει μια συμφωνία που αφορούσε έργα υποδόμων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» (Belt and Road Initiative) tονίζοντας παράλληλα ότι η Καμπέρα θέτει επικίνδυνο προηγούμενο με αυτόν τον τρόπο.

Η απόφαση αυτή «δείχνει ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν είναι ειλικρινής» όσον αφορά τη βελτίωση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Κίνας στην Αυστραλία, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας υποστήριξε ότι «τίθεται ένα επικίνδυνο προηγούμενο». 

Χθες, η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακυρώνει τη συμφωνία του 2018 της κυβέρνησης της Πολιτείας Βικτόρια με την Κίνα για τη συμμετοχή της πρώτης σε αυτήν την κινεζική πρωτοβουλία, στόχος της οποίας είναι να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς του Πεκίνου με τους κυριότερους πελάτες του. Η Πέιν σχολίασε ότι η συμφωνία αυτή είναι «ασύμβατη με την εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας ή αντίθετη με τις εξωτερικές σχέσεις μας».

Η πρωτοβουλία Belt and Road Initiative (BRI) είναι ένα σχέδιο υποδομών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε το 2013 από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και περιλαμβάνει αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες που εκτείνονται από την Ανατολική Ασία έως την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι σχέσεις Αυστραλίας και Κίνας έχουν διαταραχθεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Η Καμπέρα εδώ και καιρό είχε πρωτοστατήσει για τη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας ειδικών, παρόμοια με εκείνη των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, για τον εντοπισμό της πηγής της πανδημίας, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου το οποίο ήδη έχει απαντήσει μέσω απαγόρευσης εισαγωγών προϊόντων από την Καμπέρα. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση από τότε που αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G στην Αυστραλία ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei, με την υποψία της πιθανότητας κατασκοπειας.