ΟΗΕ: Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαδούρο διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

ΟΗΕ: Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαδούρο διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας και φιλικά προσκείμενες σε αυτές ομάδες διέπραξαν συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων δολοφονίες και βασανιστήρια, που συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του ΟΗΕ.

Διαπίστωσαν ότι μπορεί να θεωρηθεί ευλόγως πως ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και οι Υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας διέταξαν ή συνέβαλαν στα εγκλήματα που καταγράφονται στην έκθεση, προκειμένου να φιμώσουν την αντιπολίτευση.

Δεν έχει ασκηθεί δίωξη για τις περισσότερες παράνομες εκτελέσεις στη Βενεζουέλα, όπου το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν καταρρεύσει, προσθέτουν οι ερευνητές.

«Η ερευνητική αποστολή του ΟΗΕ κρίνει ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι να πιστέψει ότι οι αρχές της Βενεζουέλας και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν, από το 2014, οργανώσει και εκτελέσει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάποιες από τις οποίες – μεταξύ των οποίων αυθαίρετες δολοφονίες και συστηματική χρήση βασανιστηρίων – συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει η ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι εθνικές αρχές και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που ξεκίνησαν την προκαταρκτική έρευνα για τη Βενεζουέλα το 2018, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο διώξεων, τονίζει η Αποστολή, προσθέτοντας ότι θα παραδώσει τη βάση δεδομένων της όπου περιέχονται τα ονόματα αξιωματούχων που έχουν κατονομάσει τα θύματα.

Δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από την κυβέρνηση του Μαδούρο σχετικά με την έκθεση, που βασίζεται σε περισσότερες από 270 συνεντεύξεις με θύματα, μάρτυρες, πρώην αξιωματούχους και δικηγόρους, και εμπιστευτικά έγγραφα.