Οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις στο Αζοφστάλ, λένε οι Ουκρανοί

Οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις στο Αζοφστάλ, λένε οι Ουκρανοί

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, καθώς σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζεται την επίθεσή τους.

«Ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον των αμυντικών γραμμών μας στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πυροβολικό… ανοίγοντας πυρ με άρματα μάχης και προσπαθώντας να προωθηθεί με ομάδας εφόδου, παραβιάζοντας την εντολή του ίδιου τους του ανώτατου διοικητή», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεξίι Αρέστοβιτς.

Επίσης, η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τη Δευτέρα τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, αλλά απωθήθηκαν. Ενώ διέψευσε τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση από το Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Δεν υπάρχει «καμία συμφωνία», διαμήνυσε, θέτοντας ως προαπαιτούμενο για μια τέτοια συμφωνία, την παρουσία δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι τα στρατεύματά του θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να επιτρέψουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα.

Το ρωσικό υπουργείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι όποιος άμαχος βρίσκεται εγκλωβισμένος στο εργοστάσιο θα μπορούσε να φύγει προς όποια κατεύθυνση επιλέξει.

Μόσχα: Αν υπάρξει εκεχειρία, το Κίεβο θα στήσει προβοκάτσιες

Ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν βλέπει κάποιο νόημα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε αυτό το στάδιο, καθώς φοβάται ότι το Κίεβο θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για να σχεδιάσει «προβοκάτσιες».

Τις δηλώσεις αυτές μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό RIA.

Σύμφωνα με το RIA, ο Ντμίτρι Πολιάνκσι είπε ότι η Ρωσία δεν έχει πλήξει κατοικημένες περιοχές στην Οδησσό. Το Σάββατο η αεροπορική διοίκηση της νότιας Ουκρανίας ανέφερε ότι δύο πύραυλοι έπληξαν μια στρατιωτική εγκατάσταση και δύο κτίρια κατοικιών στην πόλη αυτή, στη Μαύρη Θάλασσα.