Ο Τσακ Σούμερ ο νέος ισχυρός άνδρας στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ο Τσακ Σούμερ ο νέος ισχυρός άνδρας στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσακ Σούμερ είναι ο νέος ισχυρός άνδρας στο ανώτερο σώμα του Κογκρέσου μετά τη χθεσινή ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν και τριών Γερουσιαστών των Δημοκρατικών.

Ο Σούμερ είναι παράλληλα ο πρώτος ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας από τη πολιτεία της Νέας Υόρκης και ο πρώτος με εβραϊκή καταγωγή.

Ύστερα από τις νίκες των δύο Δημοκρατικών υποψήφιων στη Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικοί ισοφάρισαν αριθμητικά τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, έχοντας αμφότεροι 50 μέλη. Ωστόσο, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις η οποία είναι και ex officio πρόεδρος του σώματος, δίνει τους Δημοκρατικούς την αποφασιστική πλειοψηφία.

Συνεπώς, ο Σούμερ παίρνει τη σκυτάλη από τον άσπονδο αντίπαλο του και πανίσχυρο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων Μιτς ΜακΚόνελ, τον μακροβιότερο επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία.

O Γερουσιαστής αναμένεται να συνεργαστεί στενά με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι με την οποία διατηρεί στενή σχέση, έχοντας δουλέψει μαζί της επί δεκαετίες.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία έχει την απόλυτη σχεδόν εξουσία επί των νομοσχεδίων, αποφασίζει δηλαδή ο ίδιος πότε και αν θα έρθει προς συζήτηση οτιδήποτε στο σώμα. Ωστόσο το έργο του Σούμερ θα είναι δύσκολο δεδομένου ότι η ισχνή πλειοψηφία που έχουν τους δίνει μικρή δυνατότητα ελιγμών. Για τον λόγο αυτό ο Γερουσιαστής βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον Μιτς ΜακΚόνελ προκειμένου να υπάρξει μια συνεννόηση σε ορισμένες βασικές αρχές.