ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Axios: Ο Τραμπ μετά την ήττα του ζητούσε πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από όλον τον πλανήτη

Ο Τραμπ μετά την ήττα του ζητούσε πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από όλον τον πλανήτη
APimages

Την προσπάθεια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Γερμανία και την Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες του στην εξουσία, αφού είχε χάσει τις εκλογές αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Axios.

Λίγες μέρες μετά την ήττα του και 10 εβδομάδες πριν από το τέλος της προεδρίας του ο Τραμπ ζήτησε από τους συνεργάτες του στον τομέα άμυνας και ασφάλειας να προετοιμάσουν την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σομαλία και τη Γερμανία, χωρίς να έχει ενημερώσει όμως ούτε τους επικεφαλής του στρατού αλλά ούτε το Κογκρέσο.

Ο τότε ασκών χρέη Υπουργού Αμύνης Κρίστοφερ Μίλερ κάλεσε στο γραφείο του έναν στενό συνεργάτη του Τραμπ και πρώην στρατιωτικό, ο οποίος είχε αναλάβει το έργο αυτό και τον ενημέρωσε ότι έλαβε οργισμένα τηλεφωνήματα από πολλούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του τότε ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

Στα σχέδια του Τραμπ αντέδρασε παράλληλα και ο αρχηγός του στρατού, Στρατηγός Μαρκ Μίλι ο οποίος σύμφωνα με την ίδια πηγή είπε σε ξένους και Αμερικανούς αξιωματούχους ότι δεν εμπιστευόταν τον πρόεδρο και τους χειρισμούς του.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι πολλοί από τους στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ προσπαθούσαν και προσπάθησαν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις του Τραμπ, διαρρέοντας στον τύπο ορισμένες εξ' αυτών.

Εν τέλει, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν είπε στον πρόεδρο ότι η απόσυρση 2.500 στρατιωτών από Αφγανιστάν ήταν το πιο κοντινό στην υπόσχεση του ότι «θα τέλειωνε τους αέναους» πολέμους των ΗΠΑ, παγώνοντας έτσι τα σχέδια του Λευκού Οίκου.