Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος

Για χειραγώγηση νομίσματος κατηγόρησε ο Ντόναλντ Τραμπ την Κίνα, σε συνέχεια της πτώσης του γουάν σε χαμηλό 11 ετών, όπου έσπασε το ορόσημο των 7 γουάν ανά δολάριο για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σε μια ραγδαία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. 

«Η Κίνα έριξε την τιμή του νομίσματός της σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο twitter. «Ονομάζεται χειραγώγηση νομισμάτων». 

Η Κίνα, η οποία ιστορικά ελέγχει το νόμισμά της επέτρεψε στου γουάν να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο για πάνω από μια δεκαετία, καθιστώντας τα κινεζικά προϊόντα φθηνότερα. 

Η κινεζική κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσε πάντως νωρίτερα ότι θέλει και έχει τα μέσα να διατηρήσει το γούαν σταθερό.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα την Πέμπτη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα από 1ης Σεπτεμβρίου.

Αυτό αφορά εξαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, τα οποία ως τώρα είχαν γλιτώσει από τους επιπρόσθετους δασμούς, αλλά στις αρχές του επόμενου μήνα θα δασμολογηθούν κατά 10% και πάνω επιπλέον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε εξάλλου ότι εάν το Πεκίνο δεν αποδεχθεί τις αμερικανικές απαιτήσεις στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο οι δασμοί αυτοί θα αυξηθούν «πολύ πάνω από το 25%».

 

 

Photo by AP