O Ραμ Εμάνουελ νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία
FT

O Ραμ Εμάνουελ νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία

Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον Ραμ Εμάνουελ πρώην βουλευτή του Κογκρέσου, στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα και δήμαρχο του Σικάγου προκειμένου να γίνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Financial Times.

Η θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Τόκιο αποτελεί καίριο πόστο της αμερικανικής διπλωματίας στο εξωτερικό δεδομένης μάλιστα της αυξημένης σημασίας που έχει αποκτήσει η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια για την Ουάσινγκτον λόγω της απειλής της Κίνας. Εξάλλου, ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Μπάιντεν ήταν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο πρώην επιτελάρχης του Μπαράκ Ομπάμα θεωρούνταν υποψήφιος και για άλλες θέσεις στη κυβέρνηση Μπάιντεν μεταξύ των οποίων και υποψήφιος για πρεσβευτής στη Κίνα.

Την ίδια ώρα «φαβορί» για τη συγκεκριμένη θέση παραμένει σύμφωνα με την FT, o Νίκολας Μπερνς, διπλωμάτης καριέρας o οποίος ήταν ένας  ένας από τους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής για την προεδρική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν,

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Axios, ακόμα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, όμως ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει τους νέους διπλωματικούς επικεφαλής του σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας τις επόμενες εβδομάδες αναφέρθηκε το ρεπορτάζ.

Ο Μπερνς ο οποίος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έκλεισε την καριέρα του στο διπλωματικό σώμα, υπηρετώντας ως υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων για τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Ένας ενδεχόμενος διορισμός του Μπερνς στο Πεκίνο από τον Μπάιντεν θα σπάσει τη τακτική των τελευταίων ετών που θέλει πολιτικό πρόσωπο αντί για διπλωμάτη καριέρας ως επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στη Κίνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να επεξεργάζεται την πολιτική της για την Κίνα, έχοντας διαμορφωθεί συναίνεση στην Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση της Κίνας σε πολλά μέτωπα, από το εμπόριο και την τεχνολογία έως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.