8ος χρόνος, ημέρα 2398η
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022

Ο Πούτιν ετοιμάζεται για συνάντηση με γερμανούς επιχειρηματίες

Ο Πούτιν ετοιμάζεται για συνάντηση με γερμανούς επιχειρηματίες
AP Images

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για συνάντηση με τον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εν καιρώ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προχθές, Τετάρτη, βιντεοδιάσκεψη με ιταλούς επιχειρηματίες παρά την παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης που ζήτησε από την ιταλική επιχειρηματική κοινότητα να μην συμμετάσχει στη συνάντηση εν μέσω υψηλής έντασης στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε στους διευθύνοντες συμβούλους ιταλικών επιχειρήσεων που τελικά συμμετείχαν στις συνομιλίες ότι η Ιταλία αποτελεί εταίρο κλειδί για τη Μόσχα, ότι η Ρωσία αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας και ότι η Ρώμη μπορεί να αγοράσει φυσικό αέριο από την Gazprom σε χαμηλότερες τιμές βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων.

Στην αρχική λίστα των συμμετεχόντων υπήρχαν κορυφαίες ιταλικές επιχειρήσεις όπως οι εταιρείες ενέργειας Enel και Eni, οι τράπεζες UniCredit και Intesa Sanpaolo, η εταιρεία ελαστικών Pirelli, η ασφαλιστική Generali...

Την ώρα που η Δύση απειλεί τη Ρωσία με «δριμείες» κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, ενοχλημένη, η ιταλική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις ιταλικές εταιρείες να μην συμμετάσχουν στη συνάντηση των ιταλών επιχειρηματιών με τον ρώσο πρόεδρο η οποία είχε ως στόχο «την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων» των δύο χωρών.

Η τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή 20 έως 25 εταιρειών, οργανώθηκε από το Ιταλορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ιταλορωσική Επιχειρηματική Επιτροπή, της οποία προΐσταται ο Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ελαστικών Pirelli.

Ο Ντράγκι ζήτησε να μην συμμετέχουν

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ζήτησε ξεκάθαρα από τις εταιρείες όπου το κράτος έχει συμμετοχή όπως οι ενεργειακοί όμιλοι Enel και Eni να μην συμμετάσχουν στην συνάντηση. Ο όμιλος Eni ανακοίνωσε τελικά ότι δεν θα παραστεί, αλλά ο όμιλος Enel επέμεινε στη συμμετοχή του, όπως και οι εταιρείες Pirelli και Generali.

Πάντως, η UniCredit, η δεύτερη σε μέγεθος ιταλική τράπεζα, που συμμετείχε στη συνάντηση της Τετάρτης με τον ρώσο πρόεδρο, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα προχωρήσει στην εξαγορά της ανταγωνίστριάς της ρωσικής τράπεζας Otkrytié εξαιτίας της έντασης που συνδέεται με την ουκρανική κρίση.

«Με δεδομένο το γεωπολιτικό περιβάλλον, αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από το data room», που δίνει πρόσβαση στα δεδομένα της τράπεζας πριν από την εξαγορά της, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Αντρέα Ορσέλ.

Αν η εξαγορά είχε προχωρήσει, θα γινόταν σε αντίθεση με την πρόσφατη τάση που υπαγορεύει στις ξένες τράπεζες να μειώσουν την παρουσία τους στη Ρωσία.

Οι ιταλικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στη Ρωσία, με 19,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2021, σύμφωνα με το Institut d'économie scientifique et de gestion (IESEG).

«Το γεωπολιτικό ρίσκο και, ειδικότερα, το ρίσκο που συνδέεται με την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μπορεί να βαρύνει επί των οικονομικών προοπτικών», προειδοποιεί στον ετήσιο ισολογισμό της σήμερα η UniCredit.

«Οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες πιθανόν να προέλθουν από ένα εν δυνάμει ενεργειακό σοκ, κυρίως για τις πλέον ευάλωτες χώρες, όπως η Γερμανία» και «από ενδεχόμενες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ