Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, προειδοποιεί η Ρωσία

Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, προειδοποιεί η Ρωσία

Η Μόσχα θεωρεί ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, καθώς και ότι θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, ανέφερε το Σάββατο το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Βλαντιμίρ Γερμάκοφ, επικεφαλής της επιτροπής για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να τηρήσουν τη λογική που ορίζεται στα επίσημα έγγραφα με στόχο την αποτροπή πυρηνικού πολέμου. «Η Ρωσία ακολουθεί ξεκάθαρα αυτή την κατανόηση», φέρεται να υπογράμμισε ο Γερμάκοφ.

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν κίνδυνο χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία

Δεν υπάρχει κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής της Μόσχας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ την Παρασκευή.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις πυρηνικές τους ικανότητες (των Ρώσων) κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορούμε και δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων και καμία απειλή για το έδαφος του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Την ίδια μέρα, Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι ορισμένα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο φαίνεται να στοχεύουν στην καταστροφή των μονάδων της αμυντικής βιομηχανίας. Σημείωσε επίσης, ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να περιορίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να αναπληρώσει τον οπλισμό της και να τον ενισχύσει.

«Ορισμένα πλήγματα στο Κίεβο, πιστεύουμε ότι στόχευαν τις εγκαταστάσεις στρατιωτικής παραγωγής. Ξέρω ότι υπάρχουν αναφορές ότι έπληξαν (σ.σ. οι Ρώσοι) κατοικημένες περιοχές. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε ότι το έκαναν αλλά (…) δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι σκόπευαν να πλήξουν κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

Λαβρόφ: Πραγματικός ο κίνδυνος για πυρηνικό πόλεμο

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε». Όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, η Μόσχα θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων,

«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου.

«Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», υπογράμμισε.

Μπάιντεν: Τη ρωσική απελπισία δείχνουν οι απειλές για πυρηνικά

Προηγουμένως μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν για προσφυγή στα πυρηνικά όπλα είναι «ανεύθυνες» και αποδεικνύουν την «απελπισία» που αισθάνεται η Ρωσία μετά την τροπή που έχει πάρει η επίθεσή της στην Ουκρανία.

«Κανείς δεν θα πρέπει να κάνει κούφια σχόλια για χρήση πυρηνικών όπλων ή για την πιθανότητα προσφυγής σε αυτά, είναι ανεύθυνο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό δείχνει το αίσθημα απελπισίας στη Ρωσία, μετά την αποτυχία της σε ό,τι αφορά τους αρχικούς στόχους της» στην Ουκρανία, υποστήριξε.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να «μείνουν στο περιθώριο» του πολέμου στην Ουκρανία, παρά το κόστος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν στο Κίεβο, ανακοινώνοντας ότι ζητά από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκ. δολάρια ως στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για τη χώρα αυτή.