7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Ο Γουόρεν Μπάφετ παραίτειται από ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς - Δωρίζει ακόμα 4,1 δισ. δολάρια

Ο Γουόρεν Μπάφετ παραίτειται από ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς - Δωρίζει ακόμα 4,1 δισ. δολάρια
AP Photo/Nati Harnik

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε την Τετάρτη την παραίτηση του από το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, δωρίζοντας παράλληλα 4,1 δισ. δολάρια.

«Εδώ και χρόνια είμαι ανενεργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Γκέιτς. Παραιτούμαι τώρα από αυτήν τη θέση, όπως έχω κάνει σε όλα τα εταιρικά συμβούλια εκτός από της Berkshire Hathaway», δήλωσε ο Μπάφετ. Πέρυσι, ο δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε τη δωρεά 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της Berkshire Hathaway στο Ίδρυμα.

To εν λόγω ίδρυμα το οποίο έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια στη μάχη κατά των μεταδοτικών νοσημάτων και την προώθηση του εμβολιασμού των παιδιών, συνεχίζει το έργο παρά το διαζύγιο των Γκέιτς ύστερα από 27 χρόνια. Παράλληλα οι δυο τους βρίσκονται μαζί με άλλους δισεκατομμυριούχους όπως ο Μπάφετ πίσω από την πρωτοβουλία Giving Pledge, η οποία παροτρύνει τους πολύ εύπορους να δώσουν σε φιλανθρωπικές δράσεις το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους. 

Όπως αναφέρει το CNBC, το 2006, ο θρυλικός επενδυτής δεσμεύθηκε να δώσει όλες τις μετοχές του στην Berkshire μέσω ετήσιων δώρων στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, στο Ίδρυμα Susan Thompson Buffett, στο Sherwood Foundation, στο Howard G. Buffett Foundation και στο NoVo Foundation. Τότε, ο Buffett κατείχε 474.998 μετοχές και σήμερα είπε ότι κατέχει 238.624 μετοχές, αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για μένα», είπε ο Μπάφετ και πρόσθεσε «Το 2006, δεσμεύτηκα να διανείμουν όλες τις μετοχές της Berkshire Hathaway - πάνω από το 99% της περιουσίας μου - στη φιλανθρωπία. Με τη σημερινή διανομή 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είμαι στα μισά του δρόμου».