Ο Ερντογάν μποϊκοτάρει τη Volkswagen

Ο Ερντογάν μποϊκοτάρει τη Volkswagen

Η τουρκική κυβέρνηση θα αποσύρει τα αυτοκίνητα της Volkswagen (VW) από τον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων, με τους αναλυτές να υποπτεύονται ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο για ακύρωση της επένδυσής της στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επικριτικής για την τουρκική κυβέρνηση εφημερίδας «Sözcü», το προεδρικό γραφείο φέρεται να έδωσε εντολή με εγκύκλιό του προς τα υπουργεία και τις αρχές να αποσύρουν τα αυτοκίνητα της Volkswagen (VW) ως υπηρεσιακά. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η κίνηση αποτελεί αντίδραση εκ μέρους του τούρκου προέδρου στην απόφαση της VW να μην επενδύσει στην Τουρκία.

Στο παρελθόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του εργοστασίου της Volkswagen. Με το μποϊκοτάζ των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, ο γερμανικός όμιλος χάνει μια προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει ένα στόλο άνω των 115.000 οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η VW αρχικά σχεδίαζε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb κοντά στην τουρκική πόλη Μανίσα. Η επένδυση θα ανερχόταν σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το εργοστάσιο θα δημιουργούσε περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας και η παραγωγή θα ανέρχονταν σε 300.000 οχήματα ετησίως.

Τα επενδυτικά σχέδια της VW ήταν επίμαχα στη Γερμανία λόγω των δημοκρατικών ελλειμμάτων στην Τουρκία. Το κρίσιμο γεγονός (για την ακύρωση της επένδυσης) ήταν η στρατιωτική επιχείρησή της στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η οποία επικρίθηκε έντονα διεθνώς και χαρακτηρίστηκε ακόμη και «εισβολή». Μετά από αυτό το γεγονός η Volkswagen ανακάλεσε την απόφασή της να επενδύσει στην Τουρκία. Το σχέδιο ναυάγησε οριστικά το 2020, με την πανδημία του κορονοϊού να αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη της απόφασης. Η Volkswagen ανακοίνωσε επισήμως ότι "υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη παραγωγή οχημάτων".

Ο Χέρμπερτ Ντις, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού γίγαντα αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen είχε δηλώσει ότι η εγκατάλειψη των σχεδίων για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στην Τουρκία οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. 

"Ήμουν υπέρ της κατασκευής ενός εργοστασίου στην Τουρκία, είμαι ακόμα", είχε πει ο Ντις σε συνέντευξη του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche, προσθέτοντας ότι το συμβούλιο των εργαζομένων της Volkswagen είχε αντιταχθεί εξ αρχής στο σχέδιο και ότι οι μέτοχοι ανησυχούσαν για το πολιτικό κλίμα στη χώρα.