Ο Εμπραχίμ Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος του Ιράν με σχεδόν το 62% των ψήφων

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος του Ιράν με σχεδόν το 62% των ψήφων

Ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος Εμπραχίμ Ραϊσί κέρδισε στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή στο Ιράν από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας  σχεδόν το 62,2% των ψήφων -61,95% για την ακρίβεια-, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα από τις 28,6 εκατομμύρια ψήφους που έχουν καταμετρηθεί, ο Ραϊσί συγκέντρωσε «περισσότερες από 17.800.00», δήλωσε ο Τζαμάλ Ορφ πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα στοιχεία που έδωσε ο Ορφ στη δημοσιότητα, ο πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχσέν Ρεζαΐ βρέθηκε στη δεύτερη θέση με περισσότερο από το 11,5% των ψήφων, μπροστά από τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Αμπντολνασέρ Χεματί (8,3%) και τον βουλευτή Αμιρχοσεΐν Γκαζιζαντέχ Χασεμί (3,4%).

Σημειώνεται πως περισσότερα από το 14% των ψηφοδελτίων ήταν λευκά ή άκυρα. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48,8%, διευκρίνισε ο υπουργός, ήτοι η χαμηλότερη προσέλευση στις κάλπες που έχει καταγραφεί σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, μετά την εγκαθίδρυση της ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979. Φέτος είχαν εγγραφεί 59,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν: «Το έθνος νίκησε την προπαγάνδα του εχθρού»

«Το ιρανικό έθνος» απέδειξε με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών ότι κέρδισε «μία ακόμη φορά» την «προπαγάνδα των μισθοφορικών ΜΜΕ του εχθρού», δήλωσε σήμερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πριν από τις εκλογές, ο Χαμενεΐ είχε προτρέψει επανειλημμένως τους συμπατριώτες του να μην ανταποκριθούν σε μια εκστρατεία για μποϊκοτάζ των εκλογών, που είχε απευθύνει η εξόριστη αντιπολίτευση.

Η εξόριστη αντιπολίτευση χαιρετίζει το «μποϊκοτάζ» των προεδρικών εκλογών

Η πλειονότητα των Ιρανών ψηφοφόρων αγνόησε τις προεδρικές εκλογές, που κέρδισε ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, ανέφεραν σήμερα εκπρόσωποι της εξόριστης αντιπολίτευσης, χαιρετίζοντας αυτό το «μποϊκότάζ», ως ένα πλήγμα που καταφέρθηκε στο θεοκρατικό σύστημα της χώρας.

Σημειώνεται πως οργανώσεις της ιρανικής αντιπολίτευσης, που βρίσκονται στο εξωτερικό, είχαν απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ στις εκλογές, στις οποίες οι κυριότεροι αντίπαλοι του Ραϊσί αποκλείστηκαν από τις αρχές της Τεχεράνης ή αποσύρθηκαν.

Η επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης (CNRI) Μαριάμ Ραντζαβί δήλωσε πως το «εθνικό μποϊκοτάζ» είναι το «μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό πλήγμα» σε βάρος του συστήματος που διευθύνει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

«Το μποϊκοτάζ απέδειξε και έδειξε στον κόσμο ότι η μοναδική βούληση του ιρανικού λαού ήταν να ανατρέψει αυτό το μεσαιωνικό καθεστώς», σημείωσε.

Παράλληλα, το απαγορευμένο στο Ιράν, το κίνημα των Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK) πιστεύει πως το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής ήταν 10% κι ότι οι αρχές το πενταπλασίασαν χάρη σε «αστρονομικές παραποιήσεις», σύμφωνα με το CNRI. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στις αναφορές 1.200 μαρτύρων σε 400 πόλεις του Ιράν και σε περισσότερα από 3.500 βίντεο που τραβήχτηκαν σε εκλογικά κέντρα, συμπλήρωσε το CNRI, χωρίς να διευκρινίσει πώς κατέληξε σε ένα ποσοστό συμμετοχής 10%.

Οι Ιρανοί επέδειξαν «ενότητα και αλληλεγγύη», «μποϊκοτάροντας και λέγοντας όχι στο αυταρχικό καθεστώς του Ιράν», έγραψε στο Facebook ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του ανατραπέντος σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί και διάδοχος του θρόνου πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

«Δείξατε τη βούληση και την ισχύ του έθνους. Η ελευθερία σας είναι κοντά», συμπλήρωσε.

Βλ. Πούτιν: Συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον σκληροπυρηνικό Ιρανό δικαστή Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, όπως μετέδωσε  το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενo έναν αξιωματούχο του γραφείου τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Επίσης ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα για την «περαιτέρω ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής διμερούς συνεργασίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τ. Ερντογάν: Συνεχάρη τον νέο ιρανό Πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη σήμερα τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, λέγοντας πως πιστεύει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Ραϊσί.

«Διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας, είμαι έτοιμος να συνεργαστούμε», αναφέρει ο Ερντογάν, σε μια επιστολή προς τον Ραϊσί.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε πως ανυπομονεί να επισκεφθεί το Ιράν μετά την πανδημία COVID-19.

Διεθνής Αμνηστία: Καλεί για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του νέου προέδρου του Ιράν

Υπογραμμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την εκλογή στην προεδρία του Ιράν του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί, λέγοντας πως θα έπρεπε να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «βίαιη καταστολή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το γεγονός ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανέλαβε την προεδρία αντί να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνο, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία βασιλεύει στο Ιράν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία σε δελτίο τύπου.

Η εν λόγω οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, κατηγόρησε, επίσης, τον Ραϊσί ότι υπήρξε μέλος μιας «Επιτροπής θανάτου», που ευθύνεται, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, για βίαιες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις, κρυφά, χιλιάδων αντιφρονούντων κρατουμένων, όταν διετέλεσε αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης το 1998.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα και προτού ανακοινωθούν αυτά τα μερικά αποτελέσματα ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συνεχάρη τον Ραϊσί για τη νίκη του, κάτι που έπραξαν και οι τρεις αντίπαλοί του.

«Συγχαίρω τον λαό για την επιλογή του», δήλωσε ο Ροχανί σε ομιλία του στην τηλεόραση.

«Επειδή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, τα επίσημα συγχαρητήριά μου θα έρθουν αργότερα, όμως γνωρίζουμε ποιος έχει συγκεντρώσει τις ψήφους στις εκλογές και ότι εξελέγη σήμερα από τον λαό», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα του νικητή.

Το προφίλ του νέου Προέδρου

Φορώντας πάντα το μαύρο τουρμπάνι του και τα παραδοσιακά ρούχα του ιερωμένου, ο νέος πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί είναι ένας αυστηρός άνδρας που παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των πιο φτωχών και υπέρμαχος της μάχης κατά της διαφθοράς.

Επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής του Ιράν, ο 60χρονος χοτζατολεσλάμ (μια βαθμίδα κάτω από τον αγιατολάχ στους σιίτες ιερωμένους), υπερσυντηρητικός και χωρίς εξάρσεις, είναι θιασώτης της τάξης.

Σημειώνεται πως περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ιρανών αξιωματούχων εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις «για συνέργεια σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Έχοντας υποσχεθεί μια «συνεχή μάχη κατά της φτώχειας και της διαφθοράς», τον Αύγουστο θα διαδεχθεί τον Χασάν Ροχανί.

Υπενθυμίζεται πως αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Ραϊσί έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία. Το 2017 κατάφερε να συγκεντρώσει το 38% των ψήφων, όμως δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Ροχανί, ο οποίος επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο.

Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1960 στην ιερή πόλη Μασχάντ, ο Ραϊσί διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Καράζ, δίπλα στην Τεχεράνη, σε ηλικία μόλις 20 ετών μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Υπογραμμίζεται ότι επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες παρέμεινε στο δικαστικό σύστημα: γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 ως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2004 ως το 2014, χρονιά κατά την οποία προτάθηκε για γενικός εισαγγελέας του Ιράν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2016 ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διόρισε τον Ραϊσί επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αστάν-ε Κοντς Ραζανί, το οποίο διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στη Μασχάντ καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Τρία χρόνια αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής.

Μαθητής του ανώτατου ηγέτη

Ο Ραϊσί, που φορά πάντα το μαύρο τουρμπάνι του «σεγιέντ» (απόγονου του Μωάμεθ), παρακολούθησε τα μαθήματα θρησκευτικών και ισλαμικού δικαίου του αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Σύμφωνα μάλιστα με την επίσημη βιογραφία του, από το 2018 δίδαξε και ο ίδιος ένα σιιτικό σεμινάριο στη Μασχάντ. Πολλά ιρανικά μέσα θεωρούν ότι ενδέχεται να είναι ο διάδοχος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ο οποίος θα γίνει 82 ετών τον Ιούλιο.

Εξάλλου ο Ραϊσίν είναι μέλος του Συμβουλίου των Ειδικών, που διορίζει τον ανώτατο ηγέτη.

Είναι παντρεμένος με τη Τζαμιλέχ Αλαμολχοντά, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Σαχίντ- Μπεχεχντί της Τεχεράνης και έχουν δύο κόρες. Ο Ραϊσί είναι γαμπρός του Αχμάντ Αλαμολχοντά, ιμάμη και περιφερειακού εκπροσώπου του ανώτατου ηγέτη στη Μαχσάντ, τη δεύτερη πιο ιερή πόλη του Ιράν.

Εντούτοις γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να προσπαθήσει να συσπειρώσει την ιρανική κοινωνία που είναι διχασμένη στο θέμα των ατομικών ελευθεριών – στο οποίο ο Ροχανί απογοήτευσε παρά τις υποσχέσεις του- ο Ραϊσί δεσμεύθηκε να αναχθεί σε υπερασπιστή «της ελευθερίας της έκφρασης», των «θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Ιρανών» και της «διαφάνειας».

Δεσμεύσεις υπόψιν τις οποίες μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς δεν πιστεύουν, θεωρώντας τον Ραϊσί αχυράνθρωπο, την απουσία πολιτικής εμπειρίας του οποίου καταγγέλλουν εκτιμώντας ότι θα τον καταστήσει ανίκανο να κυβερνήσει.

Ο ίδιος ωστόσο ισχυρίζεται ότι θέλει να σχηματίσει «μια κυβέρνηση του λαού για ένα ισχυρό Ιράν» και υπόσχεται να εξαλείψει «τις εστίες διαφθοράς».

Επιπροσθέτως, για την ιρανική αντιπολίτευση που βρίσκεται στην εξορία, το όνομα του Ραϊσί συνδέεται με τις μαζικές εκτελέσεις μαρξιστών και αριστερών κρατούμενων το 1988, την εποχή που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης.

Όταν ρωτήθηκε το 2018 και το 2020 για αυτή τη μαύρη σελίδα στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν, ο Ραϊσί αρνήθηκε σημειωτέον ότι ενεπλάκη με τον οποιονδήποτε τρόπο, όμως εξήρε «την εντολή» την οποία, όπως δήλωσε, έδωσε ο αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για τις εκκαθαρίσεις αυτές.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσο σημαντικές είναι οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν;

Ιράν - Εκλογές: Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο ένας από τους δύο μεταρρυθμιστές

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν

Ιράν: Υπερσυντηρητικοί οι πέντε από τους επτά υποψηφίους των προεδρικών εκλογών