Συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις ιρανικές προεδρικές εκλογές
Τ. Ερντογάν

Συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις ιρανικές προεδρικές εκλογές

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη σήμερα τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, λέγοντας πως πιστεύει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Ραϊσί.

«Διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας, είμαι έτοιμος να συνεργαστούμε», αναφέρει ο Ερντογάν, σε μια επιστολή προς τον Ραϊσί.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε πως ανυπομονεί να επισκεφθεί το Ιράν μετά την πανδημία COVID-19.

Νωρίτερα σήμερα και πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον σκληροπυρηνικό Ιρανό δικαστή Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, όπως μετέδωσε  το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενo έναν αξιωματούχο του γραφείου τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Επίσης ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα για την «περαιτέρω ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής διμερούς συνεργασίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Υπογραμμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την εκλογή στη προεδρία του Ιράν του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί, λέγοντας πως θα έπρεπε να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «βίαιη καταστολή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το γεγονός ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανέλαβε την προεδρία αντί να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνο, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία βασιλεύει στο Ιράν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία σε δελτίο τύπου.

Η εν λόγω οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, κατηγόρησε, επίσης, τον Ραϊσί ότι υπήρξε μέλος μιας «Επιτροπής θανάτου», που ευθύνεται, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, για βίαιες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις, κρυφά, χιλιάδων αντιφρονούντων κρατουμένων, όταν διετέλεσε αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης το 1998.

Σημειώνεται ότι ερωτηθείς το 2018 και το 2020 σχετικά με αυτές τις εκτελέσεις, ο Ραϊσί αρνήθηκε πως έπαιξε τον παραμικρό ρόλο, όμως απέτινε «φόρο τιμής» στη «διαταγή», που είχε δώσει σύμφωνα με τον ίδιο ο αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, να προχωρήσουν σε αυτήν την κάθαρση.

 Υπενθυμίζεται πως ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος Εμπραχίμ Ραϊσί κέρδισε στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή στο Ιράν από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 62,2% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα, μερικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα από τις 28,6 εκατομμύρια ψήφους που έχουν καταμετρηθεί, ο Ραϊσί συγκέντρωσε «περισσότερες από 17.800.00», δήλωσε ο Τζαμάλ Ορφ πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα στοιχεία που έδωσε ο Ορφ στη δημοσιότητα, ο πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχσέν Ρεζαΐ βρέθηκε στη δεύτερη θέση με περισσότερο από το 11,5% των ψήφων, μπροστά από τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Αμπντολνασέρ Χεματί (8,3%) και τον βουλευτή Αμιρχοσεΐν Γκαζιζαντέχ Χασεμί (3,4%).

Να σημειωθεί πως περισσότερα από το 14% των ψηφοδελτίων ήταν λευκά ή άκυρα.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48,8%, διευκρίνισε ο υπουργός, ήτοι η χαμηλότερη προσέλευση στις κάλπες που έχει καταγραφεί σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, μετά την εγκαθίδρυση της ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979. Φέτος είχαν εγγραφεί 59,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ηλικίας 18 ετών και άνω.