7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Ιράν: Ο Χ. Ροχανί ανακοίνωσε τη νίκη του διαδόχου του Ε. Ραϊσί, πριν τα επίσημα αποτελέσματα

Ο Χ. Ροχανί ανακοίνωσε τη νίκη του διαδόχου του Ε. Ραϊσί, πριν τα επίσημα αποτελέσματα
Φωτογραφία αρχείου

«Οι Ιρανοί εξέλεξαν τον νέο πρόεδρο της χώρας από τον πρώτο γύρο των εκλογών», δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ενώ και οι αντίπαλοί του συνεχάρησαν τον υπερσυντηρητικό Εμπραχίμ Ραϊσί, πριν καν ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

«Συγχαίρω τον λαό για την επιλογή του», δήλωσε ο Ροχανί σε ομιλία του στην τηλεόραση.

«Επειδή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, τα επίσημα συγχαρητήριά μου θα έρθουν αργότερα, όμως γνωρίζουμε ποιος έχει συγκεντρώσει τις ψήφους στις εκλογές και ότι εξελέγη σήμερα από τον λαό», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα του νικητή.

Αντιστοίχως σε μηνύματά τους στο Telegram, το Twitter ή μέσω του ιρανικού Τύπου οι τρεις αντίπαλοι του Ραϊσί παραδέχθηκαν τη νίκη του.

Συγκεκριμένα ο μετριοπαθής υποψήφιος Αμπντολνασέρ Χεματί ανέφερε σε επιστολή του σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης: «Ελπίζω η κυβέρνησή σας, υπό την ηγεσία του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να φέρει ανακούφιση και ευημερία στο έθνος μας».

Αντιστοίχως και ο Μοχσέι Ρεζαΐ ο οποίος τόνισε: «Συγχαίρω τον ανώτατο ηγέτη, τον ιρανικό λαό και αυτόν που επέλεξε ο λαός, τον αδελφό μου Εμπραχίμ Ραϊσί», μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.

Να σημειωθεί ότι η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή στο Ιράν συνεχιζόταν σήμερα το πρωί. Τα οριστικά αποτελέσματα όπως και το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθούν πριν το μεσημέρι, περίπου στις 10:30 ώρα Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσο σημαντικές είναι οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν;

Ιράν - Εκλογές: Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο ένας από τους δύο μεταρρυθμιστές

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν

Ιράν: Υπερσυντηρητικοί οι πέντε από τους επτά υποψηφίους των προεδρικών εκλογών

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ