NYT: Νέοι κανόνες για τα ταξίδια των μελών του Κινεζικού ΚΚ στις ΗΠΑ

NYT: Νέοι κανόνες για τα ταξίδια των μελών του Κινεζικού ΚΚ στις ΗΠΑ

Νέους κανόνες οι οποίοι περιορίζουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ στα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και τις οικογένειές τους, εξέδωσε χθες η κυβέρνηση Τραμπ σε μια κίνηση που θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη μεταξύ τους σχέση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times, η νέα πολιτική, η οποία τέθηκε αμέσως σε ισχύ, περιορίζει τη διάρκεια της ταξιδιωτικής βίζας για τα μέλη του κόμματος και τις οικογένειές τους στον ένα μήνα και σε μία μόνο είσοδο, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση επί του θέματος. 

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι περιορίζεται η διάρκεια της βίζας για τα μέλη του κόμματος από 10 χρόνια στον ένα μήνα. Προηγουμένως, τα μέλη του κόμματος, όπως και οι Κινέζοι πολίτες, μπορούσαν να λάβουν βίζα ως επισκέπτες για τις ΗΠΑ διάρκειας έως και 10 ετών. Τα νέα μέτρα δεν επηρεάζουν την επιλογή των μελών του κόμματος για άλλα είδη θεωρήσεων, όπως η μετανάστευση, πρόσθεσε μια από την πηγή.

Επί της αρχής, η αλλαγή πολιτικής θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 270 εκατομμύρια Κινέζους -το Κομμουνιστικό Κόμμα αριθμεί περίπου 92 εκατομμύρια μέλη- αν και στην πράξη, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος, εκτός από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ανήκει στο κόμμα. Οι νέοι κανόνες θεώρησης προσθέτουν άλλο ένα κεφάλαιο στην πολυετή σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το εμπόριο, την τεχνολογία και πολλά άλλα ζητήματα.

Η Κίνα επέκρινε την υιοθέτηση από την Ουάσιγκτον των νέων, αυστηρότερων κανόνων, εκτιμώντας πως πρόκειται για κλιμάκωση.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες ακραίες αντικινεζικές δυνάμεις, με κίνητρο την ιδεολογική μεροληψία και μια βαθιά ριζωμένη ψυχροπολεμική νοοτροπία, καταπιέζουν πολιτικά την Κίνα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χούα Σουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.