Newsweek: Πληροφορίες για κατάρριψη του Boeing από ιρανικό πύραυλο

Newsweek: Πληροφορίες για κατάρριψη του Boeing από ιρανικό πύραυλο

Σε «κατά λάθος» χτύπημα από ιρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο οφείλεται η συντριβή του Boeing 737 των Ουκρανικών αερογραμμών σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχου του Αμερικανικού Πενταγώνου, αλλά και Ιρακινού αξιωματούχου των Μυστικών Υπηρεσιών που επικαλείται το Newsweek.

Εφόσον η συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαιωθεί δίνει νέα διάσταση στην αεροπορική τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε 176 ανθρώπους.

Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και ένας αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι επρόκειτο για ρωσικής κατασκευής πύραυλο εδάφους-αέρους Tor-M1.

Το περιοδικό δεν κατονομάζει καμία από τις πηγές του, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν είχαν την άδεια για να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα. Ωστόσο, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κατά την εκτίμηση του Πενταγώνου, επρόκειτο για ατύχημα και όχι για σκόπιμη ενέργεια, καθώς τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράν είχαν ενεργοποιηθεί μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε δύο βάσεις στο Ιράκ.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Αρνείται το σενάριο της κατάρριψης η Τεχεράνη

Η «φημολογία» ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη μπορεί να χτυπήθηκε από πύραυλο «δεν έχει καμία λογική», διαβεβαίωσαν σήμερα οι ιρανικές αρχές.

Χθες Τετάρτη, το πρακτορείο Mehr μετέδιδε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να παραδώσει τα μαύρα κουτιά στον αμερικανικό κολοσσό κατασκευής αεροσκαφών Boeing, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Μεταφορών και πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, Αλί Αμπεντζαντέχ.

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει η ανακοίνωση, επικαλούμενη τον τον Ιρανό υπουργό Μεταφορών.

Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν χθες, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε ότι «το Ιράν και η Ουκρανία έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα που περιέχονται σ' αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικευμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες», διαβεβαίωσε.

Ουκρανία: Εξετάζεται και το σενάριο επίθεσης κατά του Boeing

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ντανίλοφ έγραψε στο Facebook ότι η έρευνα για την συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη στρέφεται προς διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους το ενδεχόμενο πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Οι ουκρανοί ερευνητές θέλουν να αναζητήσουν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου κοντά στον τόπο της συντριβής, καθώς πληροφορίες για την ύπαρξή τους εμφανίσθηκαν στο Ιντερνετ, δηλώνει ο Αλέξι Ντανίλοφ, προσθέτοντας ότι στην έρευνα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014.