New Υork Times: Η μετάλλαξη που ίσως έκανε τον κορονοϊό δέκα φορές πιο μεταδοτικό

New Υork Times: Η μετάλλαξη που ίσως έκανε τον κορονοϊό δέκα φορές πιο μεταδοτικό

Tην ώρα που ο νέος κορονοϊός επελαύνει ανά την υφήλιο, οι επιστήμονες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τον τρόπο με τον οποίο μεταλλάσσεται, γεγονός που ίσως καθιστά πιο δύσκολη και την καταπολέμησή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New Υork Times, η μετάλλαξη, γνωστή ως «614G», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην ανατολική Κίνα τον περασμένο Ιανουάριο και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλη την Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη.

Μέσα σε μήνες, η μετάλλαξη αυτή κατάφερε να «επιβληθεί» σε μεγάλο μέρος του πλανήτη αντικαθιστώντας άλλες μεταλλάξεις του ιού. Επί μήνες, οι επιστήμονες αναζητούν έντονα το γιατί.

Ερευνητές εργαστήριο του Los Alamos των ΗΠΑ υποστήριξαν τον περασμένο Μάιο ότι η μετάλλαξη αυτή είχε πιθανώς εξελίξει την ικανότητα του ιού να μολύνει ανθρώπους πιο αποτελεσματικά. Πολλοί είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να ήταν απλώς τυχαία και να εμφανίστηκε συχνότερα σε μέρη όπου ξέσπασαν μεγάλες επιδημίες όπως η βόρεια Ιταλία.

Ωστόσο, μια σειρά από νέες έρευνες ενισχύει την άποψη ότι η μετάλλαξη αυτή του ιού, είχε στην πραγματικότητα ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα: μόλυνε τους ανθρώπους πιο εύκολα από την αρχική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Ενδεχομένως δε να ήταν έως και δέκα φορές πιο μεταδοτική από άλλες μεταλλάξεις.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας κορονοϊός με τη μετάλλαξη 614G προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους ή περιπλέκει την ανάπτυξη εμβολίων, εν τούτοις «η μικρή αλλαγή στο γονιδίωμα του ιού φαίνεται να είχε μεγάλη επίδραση στο πανδημικό κύμα», επισήμανε ο Ντέιβιντ Ενγκελτχέιλερ, γενετιστής στο Ινστιτούτο Γονιδιώματος της Αριζόνα.

«Όταν τα πάντα λέγονται και γίνονται, θα μπορούσε να είναι αυτή η μετάλλαξη που οδήγησε στην πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.