Νέα σύγκρουση Κινέζων και Ινδών στρατιωτών στα σύνορα των δυο χωρών

Νέα σύγκρουση Κινέζων και Ινδών στρατιωτών στα σύνορα των δυο χωρών

Ανησυχία προκαλεί η νέα αντιπαράθεση Κίνας και Ινδίας στα αμφισβητούμενα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών στα Ιμαλάια, λίγους μήνες μετά την αιματηρή σύγκρουση που οδήγησε τις δύο πλευρές σε έναν γύρο διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, «στρατεύματα της Ινδίας και της Κίνας ήρθαν σε αντιπαράθεση κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου την περασμένη εβδομάδα κοντά στην περιοχή Νάκου Λα, χωρίς να σημειωθούν απώλειες παρά μόνο τραυματισμοί».

Κατά συνέπεια χθες Κυριακή έλαβε χώρα ο ένατος γύρος των συνομιλιών σε επίπεδα διοικητών σωμάτων μεταξύ Ινδίας και Κίνας ο οποίος «διήρκεσε περισσότερο από 15 ώρες χωρίς όμως να υπάρξει σημαντική πρόοδος», σημειώνουν τα ινδικά ΜΜΕ.

Εδώ και μήνες η κατάσταση είναι έκρυθμη στην περιοχή, καθώς στρατεύματα βρίσκονται σε αντιπαράθεση στα δυτικά Ιμαλάια, όπου οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν το ντε φάκτο σύνορο, τη λεγόμενη «Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου». 

Η πιο σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια σύγκρουσης στην κοιλάδα Γκαλουάν, μετά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναδιπλωθούν.

Ωστόσο παρότι υπήρξαν μερικοί γύροι συνομιλιών, τα στρατεύματα παρέμειναν σε αντιπαράθεση σε άλλα σημεία.

Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε πως η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε κατά μήκος της λίμνης.

Η Ινδία και η Κίνα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο ζήτημα των συνόρων τους, που εκτείνονται σε μήκος 3.500 χιλιομέτρων και για τα οποία πήγαν σε πόλεμο το 1962. Η αναζωπύρωση το φετινό καλοκαίρι είναι η σοβαρότερη εδώ και πάνω από μισό αιώνα.