Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, 17:46

-A +A

Ζ. Μπορέλ: «Να σταλούν δυνάμεις της ΕΕ στη Λιβύη αν δεν εφαρμοστεί η εκεχειρία»

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, 17:46
Ζ. Μπορέλ: «Να σταλούν δυνάμεις της ΕΕ στη Λιβύη αν δεν εφαρμοστεί η εκεχειρία»
-A +A

Την αποστολή στρατευμάτων της ΕΕ στη Λιβύη σε περίπτωση που δεν εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ώστε να βοηθήσουν στην εφαρμογή και την παρακολούθηση της εκεχειρίας, υποστήριξε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατέστη πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o oποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής. «Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε», όπως είπε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε μεν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν τουλάχιστον να προετοιμάσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εχθρικών μερών στη Λιβύη. Αυτή είναι μια δυνητικά καλή είδηση για τον λαό της Λιβύης, αλλά δεν είναι απαραίτητα η επιβεβαίωση της μεγάλης επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι σημαντικό η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ.

AP Photo/Francisco Seco
 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα