Μπερνς: Σκληρά λόγια κατά της Κίνας - «Καμία εμπιστοσύνη στους Κινέζους»

Μπερνς: Σκληρά λόγια κατά της Κίνας - «Καμία εμπιστοσύνη στους Κινέζους»

Ο διπλωμάτης καριέρας Νίκολας Μπερνς, που έχει προταθεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναλάβει πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, δήλωσε σήμερα ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη» στην Κίνα σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν και σύστησε την πώληση περισσότερων όπλων στο νησί για να ενισχύσει την άμυνά του.

Ο Μπερνς έκανε αυτές τις δηλώσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία θα πρέπει να επικυρώσει τον διορισμό του. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «κατακριτέες» τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ταϊβάν από την Κίνα.

«Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους Κινέζους στο θέμα αυτό», είπε αναφερόμενος στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Ο Νίκολας Μπερνς, ένας βετεράνος διπλωμάτης που έχει αναλάβει υπεύθυνες θέσεις στις κυβερνήσεις πολλών προέδρων, τόσο Ρεπουμπλικάνων όσο και Δημοκρατικών, μίλησε πολύ σκληρά για το κινεζικό καθεστώς. Κατηγόρησε μεταξύ άλλων το Πεκίνο για επιθετική στάση απέναντι στην Ινδία, στα σύνορά των δύο χωρών στα Ιμαλάια, εναντίον του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα και εναντίον της Ιαπωνίας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Το Πεκίνο ξεκίνησε μια εκστρατεία εκφοβισμού σε βάρος της Αυστραλίας και, πρόσφατα, ακόμη και εναντίον της Λιθουανίας» η οποία αναγνώρισε την Ταϊβάν, πρόσθεσε. «Η γενοκτονία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Σιντζιάνγκ, οι βιαιότητές της στο Θιβέτ, η καταστολή της αυτονομίας και των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και η παρενόχλησή της στην Ταϊβάν είναι άδικες και πρέπει να σταματήσουν», υπογράμμισε.

Ο Μπερνς υπογράμμισε όμως ότι η ισχύς της Κίνας δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. «Δεν θα έπρεπε να υπερβάλουμε όσον αφορά τα ατού της, ούτε να υποτιμάμε αυτά των ΗΠΑ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας», πρόσθεσε.

Η Κίνα «έχει ελάχιστους φίλους» και «όχι πραγματικούς συμμάχους», συμπέρανε.