Moderna: Θετικές ενδείξεις για την ασφάλεια του εμβολίου σε ηλικιωμένους

Moderna: Θετικές ενδείξεις για την ασφάλεια του εμβολίου σε ηλικιωμένους

Τα αποτελέσματα προκαταρκτικής μελέτης σχετικά με την ασφάλεια του υποψήφιου εμβολίου κατά του Covid-19 της Moderna σε ηλικιωμένους δείχνουν ότι προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον ιό σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά των νεότερων ενηλίκων, με παρενέργειες λίγο πολύ σαν αυτές των υψηλότερων δόσεων του αντιγριπικού εμβολίου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine προσφέρει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου για τους ηλικιωμένους, μια ομάδα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τον Covid-19.

Τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, μια που το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται με την ηλικία.

Η μελέτη αποτελεί προέκταση των κλινικών δοκιμών ασφαλείας φάσης Ι της Moderna, που περιλάμβανε αρχικά άτομα ηλικίας 18-55, και εξέτασε τη χορήγηση δύο δόσεων των πειραματικού εμβολίου σε 40 ενήλικες ηλικίας 56-70 και πάνω από 71.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους ηλικιωμένους που έλαβαν δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών, το εμβόλιο προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα ίδια επίπεδα περίπου με αυτά των νεότερων συμμετεχόντων.

Η Moderna διενεργεί ήδη κλινικές δοκιμές φάσεις ΙΙΙ με μία μεγαλύτερη δόση, το τελικό στάδιο προτού αναζητήσει επείγουσα έγκριση έκτακτης ανάγκης.

Οι παρενέργειες, που περιλάμβαναν πονοκεφάλους, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ρίγη και πόνο στο σημείο της ένεσης, κρίθηκαν ως επί το πλείστον ήπια έως μέτρια.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ωστόσο, οι εθελοντές παρουσίασαν σοβαρές αντιδράσεις, ένας με πυρετό πάνω από 39 βαθμούς, και άλλος ένας με τόσο έντονη κόπωση που εμπόδιζε προσωρινά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παρενέργειες εμφανίστηκαν λίγο μετά τη χορήγηση του εμβολίου και κράτησαν για λίγο.