Μετονομάζονται θεσμικά όργανα και ιδρύματα στα Σκόπια

Μετονομάζονται θεσμικά όργανα και ιδρύματα στα Σκόπια

Το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας υπέδειξε σε θεσμικά όργανα και ιδρύματα να προχωρήσουν σε αλλαγή της ονομασίας τους, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, συνεχίζονται οι παρασπονδίες με την ονομασία του «Μακεδονικού Λαϊκού Θεάτρου», με τον Ν. Ντιμιτρόφ να δηλώνει πως στην περίπτωση αυτή «έχουμε ένα εθνοτικό στοιχείο».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπάρχει η υποχρέωση των θεσμών να εφαρμόσουν το νέο όνομα της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο υπάρχουν και τα ζητήματα που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα.

Και ανέφερε ως παράδειγμα: «Το επίσημο όνομα του στρατού θα πρέπει να είναι Στρατός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αυτό είναι τώρα το συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Μακεδονικού Λαϊκού Θεάτρου, έχουμε ένα εθνοτικό στοιχείο και πιθανότατα θα μείνει Μακεδονικό Λαϊκό Θέατρο».

Παράλληλα, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε για τη «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» (MANU) ότι αυτή αποτελεί κρατικό ίδρυμα αλλά «υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα», και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί, όπως είπε, μία καλή λύση.

Ενδεχόμενη φόρμουλα που εξετάζεται για τις ονοματολογικές... παρασπονδίες με τα εν λόγω δύο ιδρύματα είναι η μετονομασία σε «Μακεδονικό Λαϊκό Θέατρο της Βόρειας Μακεδονίας», με αντίστοιχη προσθήκη και για την Ακαδημία. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας υπέδειξε σε 136 συνολικά θεσμικά όργανα και ιδρύματα της χώρας να προχωρήσουν άμεσα σε αλλαγή των δημόσιων πινακίδων στις εισόδους όπου αυτά στεγάζονται, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επίσης, υπέδειξε σε όλους τους θεσμούς να ελέγξουν αν έχει συντελεστεί η αλλαγή όλων των ψηφιακών στοιχείων (λογότυπα, μνημόνια, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ιστοσελίδες, ΜΜΕ κλπ). Έτσι, οι εν λόγω φορείς που αποτελούν όργανα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», θα πρέπει να φαίνεται στην ονομασία ότι υπάγονται στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Π.χ η Βουλή, από «Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», θα μετονομαστεί σε «Βουλή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». 

Σε ονομασίες ιδρυμάτων όπου σήμερα υπάρχει ο προσδιορισμός «μακεδονικό-ή ό», π.χ «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», αυτός αλλάζει με τον προσδιορισμό «εθνικός-ή-ό», δηλαδή το εν λόγω πρακτορείο θα μετονομαστεί σε «Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων». Ανάλογα, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της χώρας, που σήμερα αναφέρεται ως «Μακεδονική Ραδιοτηλεόραση» θα αποκαλείται πλέον ως «Εθνική Ραδιοτηλεόραση».