Μακρόν: Να συμμετάσχει η λευκορωσική αντιπολίτευση στη σύνοδο της G7

Μακρόν: Να συμμετάσχει η λευκορωσική αντιπολίτευση στη σύνοδο της G7

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε να προσκληθεί η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας στην επόμενη σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί στην Κορνουάλη τον Ιούνιο, αν συμφωνήσει η Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος τάσσεται υπέρ αυτού, αν συμφωνήσουν και οι Βρετανοί», είπε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Ο Μακρόν είχε συναντηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο με την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κι έγινε έτσι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε την αυτοεξόριστη αρχηγό της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Η γαλλική πρόσκληση στην σύνοδο της G7 έγινε την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ.

Ο Μπόρις Τζόνσον ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Προτασέβιτς, προειδοποιεί το Μινσκ για συνέπειες

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει συνέπειες για τη σύλληψη του διαφωνούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς χαρακτηρίζοντας «πολύ θλιβερό» ένα βίντεο που φέρεται να τράβηξε ο μπλόγκερ μετά τη σύλληψή του.

«Το βίντεο του Ρομάν Προτασέβιτς είναι ένα πολύ θλιβερό θέαμα. Ως δημοσιογράφος και φανατικός οπαδός της ελευθερίας του λόγου ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του. Οι ενέργειες της Λευκορωσίας θα έχουν επιπτώσεις», έγραψε στο Twitter ο Τζόνσον.