Μ. Βρετανία: Για πρώτη φορά επιβάλλονται κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μ. Βρετανία: Για πρώτη φορά επιβάλλονται κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ πρόκειται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα την επιβολή κυρώσεων σε άτομα που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Στόχος της νομοθεσίας θα είναι τα άτομα ή οργανισμοί που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο, καθώς και εκείνοι που επωφελούνται οικονομικά από αυτές τις παραβιάσεις.

Κατά το παρελθόν, η χώρα επέβαλε σχεδόν πάντα κυρώσεις ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο τώρα που το Brexit αποτελεί πλέον γεγονός, είναι σε θέση να ενεργήσει και μόνη της.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ρααμπ ο οποίος πια έχει και το χαρτοφυλάκιο της Διεθνούς Ανάπτυξης, πρόκειται να ανακοινώσει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στη Βρετανία για δεκάδες άτομα. 

Ο πρώτος κατάλογος αναμένεται να περιλαμβάνει άτομα από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τη Βόρεια Κορέα, αλλά όχι -μέχρι στιγμής- από την Κίνα.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Κίνας μετά την εισήγηση εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης ενός νέου νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, για τον οποίο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι αποτελεί παραβίαση των ελευθεριών της πρώην αποικίας της χώρας.

AP Photo/Alberto Pezzali