Λίγες οι πιθανότητες για απολύτως αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Α. Φάουτσι

Λίγες οι πιθανότητες για απολύτως αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Λίγες πιθανότητες δίνει ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ ώστε η επιστημονική κοινότητα να καταφέρει να δημιουργήσει ένα απολύτως αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τονίζοντας πως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ ώστε η πανδημία να παραμείνει υπό έλεγχο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ για την πανδημία του κορονοϊού, κατά την τοποθέτησή του σε τηλεδιάλεξη στο πανεπιστήμιο Brown, τόνισε πως το εμβόλιο που θα λάβει έγκριση μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα που θα κυμαίνεται μεταξύ του 50% και του 60%.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε προς το παρόν το εύρος της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Μπορεί να είναι στο 50%, μπορεί στο 60%. Προσωπικά θα ήθελα να είναι από 75% και πάνω. Ωστόσο οι πιθανότητες να είναι αποτελεσματικό κατά 98% δεν είναι πολλές, γεγονός που σημαίνει πως δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας».

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Α. Φάουτσι είχε δηλώσει πως τα στοιχεία αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της Moderna θα είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ μιλώντας στο Reuters είχε εμφανιστεί αισιόδοξος πως μέχρι τις αρχές του 2021, δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες και περισσότερες από 1 δισ. μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Τέλος, σημειώνεται, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Παρασκευή δήλωσε βέβαιος πως η χώρα θα έχει διαθέσιμο εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού πιθανότατα και πριν την διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου.

Kevin Dietsch/Pool via AP