Λίβανος: Υπό παραίτηση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση

Λίβανος: Υπό παραίτηση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση

Υπό παραίτηση βρίσκεται η κυβέρνηση του Λιβάνου, λίγες μέρες μετά την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 160 ανθρώπων στην πρωτεύουσα Βηρυτού.

Σύμφωνα με το Reuters ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί έως το βράδυ της Δευτέρας, από τον πρωθυπουργό Χασάν Ντιαμπ, ο οποίος το Σάββατο δήλωσε ότι "ο μόνος δρόμος είναι η διεξαγωγή εκλογών".

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος παραιτήθηκαν χθες, Κυριακή, καθώς και αρκετοί βουλευτές. Η υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε σήμερα, επικαλούμενη την καταστροφική έκρηξη, ενώ πληροφορίες από τοπικά μέσα αναφέρουν ότι την παραίτησή του υπέβαλε και ο υπουργός Οικονομικών Γκαζί Γουάνζι και αυτός επικαλούμενος την καταστροφική έκρηξη. Ο Γουάνζι ήταν ο βασικός διαπραγματευτής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σκοπό τη δημιουργία ενός πακέτου διάσωσης για τη χειμαζόμενη οικονομικά χώρα. 

Σύμφωνα με την διαδικασία, ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μισέλ Αουν, συνεχίζοντας ωστόσο σε υπηρεσιακό ρόλο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα γίνουν εκλογές ή θα σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχουν σε εκκρεμότητα συζητήσεις με το ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Λιβανέζοι διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες έξω από το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης η οποία θα ωθήσει τον Λίβανο να αναζητήσει τον τρίτο κατά σειρά πρωθυπουργό σε διάστημα μικρότερο του έτους.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Οκτώβριο, όταν οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει τις ρίζες της στη διαφθορά, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την πολιτική ελίτ ότι εκμεταλλεύεται τους κρατικούς πόρους για ίδιον όφελος.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία έχει επιδεινωθεί από την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού.