Κύμα διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ από αστυνομικό
Μινεάπολη - ΗΠΑ

Κύμα διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ από αστυνομικό

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικό στην Μινεάπολη. Νέα νύχτα ταραχών στην πόλη, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε στην περιοχή 500 άντρες της Εθνοφρουράς για να επιβάλλουν την τάξη.

Τα μέλη της Εθνοφρουράς της πολιτείας της Μινεσότα «θα προσφέρουν στήριξη στις πολιτικές αρχές, για όσο διάστημα τους ζητηθεί, με στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου το σώμα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τιμ Ουόλς υπέγραψε διάταγμα χθες το απόγευμα με το οποίο δίνει το πράσινο φως για την ανάπτυξη των δυνάμεων της Εθνοφρουράς, ενώ με ανάρτησή του στο twitter και ο Ντόναλντ Τραμπ διαμηνύει ότι αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση θα στείλει στρατό προκειμένου να επιβάλει την τάξη.

«Αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και αυτό δεν θα το επιτρέψω. Μόλις μίλησα στον κυβερνήτη Τιμ Γουολτζ και του είπα ότι ο Στρατός είναι στο πλευρό του. Με την οποιαδήποτε δυσκολία θα αναλάβουμε τον έλεγχο όμως, όταν αρχίζουν οι λεηλασίες αρχίζουν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Εθνοφρουρά της Μινεάπολης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση, σε συνεργασία με άλλες πολιτειακές υπηρεσίες διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της «έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η τροχαία της Μινεσότας εξάλλου ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.

Με δηλώσεις του ο κυβερνήτης περιέγραψε το τι συμβαίνει στη Μινεάπολη, λέγοντας ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ταραχές, λεηλασίες και καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. «Αυτές οι δραστηριότητες απειλούν την ασφάλεια των νόμιμων διαδηλωτών και άλλων κατοίκων στη Μινεσότα και οι πρώτοι διαδηλωτές έχουν ήδη τραυματιστεί», συμπλήρωσε.

«Πρώτα η ηρεμία και μετά ο διάλογος»

Ο κυβερνήτης της Μινεσότας Τιμ Ουόλς έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν οι βίαιες διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη Μινεάπολη μετά τον θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, τονίζοντας ότι αναμένει να αποδοθεί «τάχιστα» δικαιοσύνη.

Ο Γουόλζ υποσχέθηκε επίσης ότι θα αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες που υποκίνησαν τις ταραχές, όμως πρώτα η Εθνοφρουρά θα αποκαταστήσει την τάξη, μετά τις τρεις νύχτες των λεηλασιών, των βανδαλισμών και των εμπρησμών στη Μινεάπολη.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στην κοινωνία μας πριν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα», είπε ο Γουόλζ αναφερόμενος στο φυλετικό χάσμα δεκαετιών στις ΗΠΑ. «Δεν γίνεται να έχουμε τις λεηλασίες και την αποθράσυνση που ξεκίνησε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Ο Ουόλς ζήτησε επίσης συγγνώμη για τη σύλληψη ενός ρεπόρτερ του CNN και των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου του. Όλοι τους απομακρύνθηκαν με χειροπέδες ενώ έκαναν ζωντανά ρεπορτάζ κοντά στο αστυνομικό τμήμα που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αστυνομικοί δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τη σύλληψη, ενώ απομάκρυναν τον δημοσιογράφο Όμαρ Χιμένες, τον παραγωγό του και έναν εικονολήπτη. Το συνεργείο είχε μόλις δείξει ζωντανά την προσαγωγή ενός διαδηλωτή, όταν περίπου έξι αστυνομικοί που φορούσαν μάσκες αερίων περικύκλωσαν τον Χιμένες.

Οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι περίπου μία ώρα αργότερα.

Κεντάκι: Άγρια επεισόδια και πυροβολισμοί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας - Ένας σοβαρά τραυματίας

Με σοβαρά τραύματα νοσηλεύεται ένας από τους επτά διαδηλωτές που δέχτηκαν πυροβολισμούς από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πολιτεία του Κεντάκι μετά το φόνο της μιας  αφροαμερικανής γυναίκας που δέχθηκε θανάσιμο πυροβολισμό στο διαμέρισμά της τον Μάρτιο.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τοπική αστυνομία, με τον εκπρόσωπο του αστυνομικού σώματος του Λούισβιλ, Λαμόντ Ουάσινγκτον, να δηλώνει ότι η  κατάσταση στο κέντρο της πόλης «παραμένει ρευστή και συνεχίζει να εξελίσσεται», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BNO News.

Οι πυροβολισμοί των αστυνομικών καταγράφηκαν σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media και δείχνει τον πανικό των διαδηλωτών που προσπαθούν να αποφύγουν τις πλαστικές σφαίρες.

Αντιδράσεις από την on camera σύλληψη δημοσιογράφων του CNN

H αστυνομία της Μινεσότα άφησε ελεύθερο έναν δημοσιογράφο του CNN που συνέλαβε νωρίτερα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την ώρα που κάλυπτε τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη Μινεάπολις μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

Ο Αφροαμερικανός ρεπόρτερ Ομάρ Χιμένες μόλις είχε δείξει στην κάμερα τη σύλληψη ενός διαδηλωτή όταν περίπου έξι λευκοί αστυνομικοί τον περικύκλωσαν και φόρεσαν χειροπέδες στον ίδιο και στα τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου και τους απομάκρυναν από το σημείο.

«Μπορούμε να μετακινηθούμε στο σημείο που θέλετε», δήλωσε στους αστυνομικούς που φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν ασπίδες, προτού εξηγήσει ότι ο ίδιος και το τηλεοπτικό συνεργείο είναι δημοσιογράφοι. «Φεύγουμε από τη μέση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τους συνέλαβε επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές να μετακινηθούν από το σημείο όπου βρίσκονταν.

Ο Χιμένες είπε ότι το πλήρωμα στεκόταν σε έναν δρόμο για περίπου μιάμιση ώρα πριν την επέμβαση της αστυνομίας. Μετακινήθηκαν σε μια γωνία για να φύγουν από την μέση.

Πάνω από μια ώρα αργότερα, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Αυτό που μου έδωσε μια κάποια ανακούφιση ήταν ότι συνέβη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση», δήλωσε ο Χιμένες στους τηλεθεατές μετά την απελευθέρωσή του. «Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλεις για την ιστορία μου, δεν φιλτράρεται με κανέναν τρόπο. Την είδες με τα ίδια σου τα μάτια».

Τα πλάνα της σύλληψης μπορεί να κλιμακώσουν τη φυλετική ένταση στην πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα, όπου έχουν πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο Χιμένες είναι μαύρος, ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν ήταν λευκοί.

CNN: Παράβαση συνταγματικών δικαιωμάτων

«Ένας ρεπόρτερ του CNN και η ομάδα παραγωγής του συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στην Μινεάπολη επειδή έκαναν τη δουλειά τους, παρά την ταυτοποίησή τους - μια σαφή παραβίαση των δικαιωμάτων τους της Πρώτης Τροπολογίας. Οι αρχές στη Μινεσότα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τους τρεις εργαζομένους του CNN», ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σε ανάρτηση στο Twitter πριν τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου αφεθούν ελεύθεροι.

Ο παρουσιαστής του CNN Τζον Μπέρμαν είπε στους τηλεθεατές περίπου μία ώρα μετά τις συλλήψεις ότι ο πρόεδρος του δικτύου Άνταμ Ζάκερ συνομίλησε με τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Ουόλς, ο οποίος είπε ότι «ζήτησε βαθύτατα συγγνώμη» και εργάζεται για να απελευθερωθούν ο δημοσιογράφος και τα μέλη του συνεργείου.

AP Photo/Julio Cortez