Κροατία: Η χώρα υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE

Κροατία: Η χώρα υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE

Η Κροατία θα υποστηρίξει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς.

«Σε λιγότερο από έναν χρόνο, η Κροατία θα αναλάβει για πρώτη φορά την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διεύρυνση (της ΕΕ) θα είναι μία από τις τέσσερις προτεραιότητές μας, μαζί με την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση, τη συνδεσιμότητα και την ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής - Ιονίου, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπούντβα.

Η πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου εγκαινιάστηκε το 2000, συγκεντρώνοντας εννέα χώρες: Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Σλοβενία. Αποτελεί φόρουμ για την ανταλλαγή πολιτικών απόψεων και την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως οι μεταφορές, οι θαλάσσιες υποθέσεις, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και η καταπολέμηση κάθε μορφής οργανωμένου εγκλήματος.

«Η Κροατία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή της Αδριατικής, η οποία αποτελεί σημαντικό πόρο για εμάς. Η τουριστική της δυναμική (σ.σ. της Αδριατικής) αντιμετωπίζεται ως εθνική προτεραιότητα», ανέφερε ο Γιαντρόκοβιτς.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Γιαντρόκοβιτς συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, Γκραμόζ Ρούτσι τον οποίο ενημέρωσε για την υποστήριξη που παράσχει η Κροατία στην Αλβανία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως η Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου αποτελεί σταθερή βάση για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

«Η Αλβανία είναι σημαντική για εμάς επειδή μοιραζόμαστε την περιοχή της Αδριατικής. Το φόρουμ είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αδριατική, επειδή η Αδριατική είναι ένας πολύ σημαντικός πόρος που εξασφαλίζει την τουριστική ανάπτυξη και δεν θα παραμείνει έτσι αν δεν τη φροντίσουμε οικολογικά», τόνισε ο κ. Γιαντρόκοβιτς.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε ότι ο διάλογος ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης και την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού, της βιώσιμης αλιείας και της καθαρής ενέργειας στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ