Κορονοϊός: Στους 1.900 οι νεκροί - 72.500 συνολικά τα κρούσματα

Κορονοϊός: Στους 1.900 οι νεκροί - 72.500 συνολικά τα κρούσματα

Ο αριθμός των θανάτων που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός πλησίασε σήμερα τους 1.900, συμπεριλαμβανομένων πέντε εκτός ηπειρωτικής Κίνας, με την συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων να παρατηρείται κυρίως στην επαρχία Χουμπέι και την πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της εξάπλωσης της ιογενούς πνευμονίας COVID-19. 

Στην ηπειρωτική Κίνα σημειώθηκαν επιπλέον 98 θάνατοι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στα 1.868 άτομα, σε ένα σύνολο 72.436 κρουσμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται ανακοίνωση της εθνικής επιτροπής υγείας της Κίνας.

Εκτός ηπειρωτικής Κίνα, έχουν επιβεβαιωθεί 5 θάνατοι, σε σύνολο 827 κρουσμάτων σε 26 χώρες και περιοχές.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, όπου έχουν μολυνθεί σχεδόν 72.500 πολίτες, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 900 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της αφρικανικής ηπείρου. Ένας πρώτος θάνατος εκτός της Ασίας και του Ειρηνικού καταγράφηκε την Παρασκευή 14η Φεβρουαρίου στην Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία.

Στην πλειονότητά τους οι θάνατοι καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

ΠΟΥ: Μείωση κρουσμάτων και «όχι» σε «δυσανάλογα μέτρα 

Την ώρα που ο αριθμός των θανάτων από το νέο κορονοϊό έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ εκείνον των θυμάτων που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε χθεσινή του ανακοίνωση (17/2) ανέφερε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία παρατηρείται μία μείωση νέων κρουσμάτων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «κάθε σενάριο εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι» αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας.

Επίσης, ο ΠΟΥ τάχθηκε εναντίον της λήψης οποιουδήποτε «δυσανάλογου» μέτρου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι πέραν της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, που αποτελεί επίκεντρο της επιδημίας, ο COVID-19 «πλήττει πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού» και το ποσοστό θνησιμότητας δεν ξεπερνά για την ώρα το 2%.

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους «Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά προς την κατάσταση, να λαμβάνονται με βάση τεκμήρια και στοιχεία για τη δημόσια υγεία», προσθέτοντας ότι «μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει».

«Αν πρέπει να διακόψουμε όλες τις κρουαζιέρες στον κόσμο για την περίπτωση που υπήρξε δυνητική επαφή με πιθανό παθογόνο, πού θα σταματήσουμε;» διερωτήθηκε ο Μάικλ Ράιαν, διευθυντής του τμήματος του ΠΟΥ που είναι αρμόδιος για τις διεθνείς κρίσεις δημόσιας υγείας. «Μήπως κατόπιν θα «πρέπει να σταματήσουμε τα δρομολόγια των λεωφορείων σε όλο τον κόσμο;» συνέχισε ο Ράιαν. Ο ΠΟΥ έχει ήδη από τα αρχικά στάδια του ξεσπάσματος της επιδημίας του νέου κορονοϊού ταχθεί εναντίον της πλήρους απαγόρευσης των ταξιδιών από και προς την Κίνα.

Γάλλος Υπ. Υγείας: «Υπαρκτός ο κίνδυνος» πανδημίας από τον νέο κορονοϊό

Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πανδημία από τον νέο κορονοϊό είναι «υπαρκτός», δήλωσε σήμερα στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info ο νέος υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, αναφέροντας ότι «Πρόκειται και για υπόθεση εργασίας και για υπαρκτό κίνδυνο»,, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να μετατραπεί σε πανδημία το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Τέσσερις ασθενείς οι οποίοι διαγνώσθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 παραμένουν στο νοσοκομείο στη Γαλλία, διευκρίνισε επίσης. Ένας 80χρονος Κινέζος τουρίστας, ο οποίος πέθανε από τον νέο κοροναϊό την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία, αποτελεί το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού στην Ευρώπη.

Ιαπωνία: Στα 454 τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

Η κυριότερη εστία μόλυνσης εκτός Κίνας παραμένει το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα από τις αρχές Φεβρουαρίου στα νερά του Κόλπου της Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο, μετά τον εντοπισμό επιβάτη που είχε αποβιβαστεί στο Χονγκ Κονγκ πριν αποκαλυφθεί ότι είχε μολυνθεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, επιπλέον 88 κρούσματα του κορονοϊού διαγνώσθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, μετά την υποβολή επιπλέον 681 ανθρώπων σε εξετάσεις.

Με τα 88 νέα κρούσματα ανήλθε σε 542 ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων στο πλοίο αυτό, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Γιοκοχάμα, για τους οποίους έχει επιβεβαιωθεί ότι προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό από τους 3.700, επιβάτες και μέλη πληρώματος, που επέβαιναν αρχικά στο πλοίο.

Εξετάσεις έχουν γίνει και σε άλλους επιβαίνοντες στο Diamond Princess και αναμένονται τα αποτελέσματά τους.

Οι επιβαίνοντες στο πλοίο έλαβαν εντολή όπως παραμείνουν πάνω στο πλοίο — οι επιβάτες μέσα στις καμπίνες τους — για δύο εβδομάδες. Όμως αυτό δεν εμπόδισε την εξάπλωση του ιού, με τα κρούσματα να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί. Παράλληλα, πολλοί Αμερικανοί απομακρύνθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο και επιβιβάστηκαν σε πτήση προς τη χώρα τους, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Θύμα της επιδημίας ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Ουχάν

Ο διευθυντής του κυριότερου νοσοκομείου της μεγαλούπολης Ουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, υπέκυψε σήμερα, μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο Λιου Τζιμίνγκ, ο διευθυντής του νοσοκομείου Γουτσάνγκ της Ουχάν, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό, υπέκυψε στις 10:30, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πεκίνο: Εξαιρεί από τους επιπρόσθετους δασμούς περισσότερα αμερικανικά προϊόντα λόγω κορονοϊού

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα άρση των πρόσθετων τελωνειακών δασμών που έχει επιβάλει σε ένα ευρύ φάσμα εισαγόμενων αμερικανικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και κρίσιμος για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού ιατρικός εξοπλισμός.

Συνεπώς, εξοπλισμοί που χρησιμοποιούνται για την μετάγγιση σε ασθενείς ή για την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούν να εξαιρεθούν από τους ειδικούς φόρους από τις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβερνητική Επιτροπή Tελωνειακών Δασμών.

Στον μακρύ κατάλογο των προϊόντων που θα εξαιρεθούν από τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς συγκαταλέγονται επίσης κατηγορίες κατεψυγμένου βοδινού και χοιρινού κρέατος, σόγια, πετρελαϊκά προϊόντα ή ακόμη υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται και ορισμένες κατηγορίες δημητριακών (στάρι, σόργο) και ορισμένα είδη μετάλλων. Τα προϊόντα αυτά θα μπορούν εφεξής να εξαιρεθούν από τους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε πρόσφατα το Πεκίνο στο πλαίσιο του εμπορικού του πολέμου με τις ΗΠΑ. Πάντως, η εξαίρεση αυτή δεν θα ενεργοποιείται αυτόματα, καθώς, οι κινεζικές εταιρείες εισαγωγών θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν ειδικό αίτημα προκειμένου να επωφεληθούν από το συγκεκριμένο μέτρο.

Στόχος αυτής της απόφασης είναι «να ικανοποιηθεί καλύτερα η αυξανόμενη ζήτηση των Κινέζων καταναλωτών», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, στην οποία δεν γίνεται αναφορά στον νέο κορονοϊό Covid-19.

Singapore Airlines: Προσωρινή διακοπή διεθνών πτήσεων λόγω χαμηλής ζήτησης εξαιτίας του κορονοϊού

Η αεροπορική εταιρία Singapore Airlines Ltd δήλωσε σήμερα ότι θα διακόψει προσωρινά διεθνείς πτήσεις της για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης ως συνέπεια του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού.

Στους προορισμούς για τους οποίους οι πτήσεις έχουν μειωθεί συμπεριλαμβάνονται το Λος Άντζελες, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Τόκιο, η Σεούλ, η Τζακάρτα, το Σίδνεϊ και η Μουμπάι σύμφωνα με ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρίας στην ηλεκτρονική σελίδα της.

Παράλληλα, η αεροπορική εταιρία έχει ανακοινώσει μεγάλες περικοπές στις πτήσεις της προς την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Ιαπωνία: Δοκιμές θεραπείας του κορονοϊού με φάρμακα κατά του HIV

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να δοκιμάσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του HIV σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων ενισχύει την απειλή για την οικονομία της χώρας αλλά και για τη δημόσια υγεία. Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο «έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες ώστε οι κλινικές δοκιμές με φάρμακα κατά του HIV σε κρούσματα του νέου κορονοϊού να μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό». Οι δοκιμές των φαρμάκων κατά του HIV ξεκινούν στην Ιαπωνία καθώς θεωρείται από πολλούς εξειδικευμένους επιστήμονες διεθνώς, ότι αυτά ενδέχεται να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τον covid-19.

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα: Κίνδυνος έλλειψης αντιβιοτικών

Ο πλανήτης ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με έλλειψη αντιβιοτικών αν τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στον εφοδιασμό της φαρμακευτικής βιομηχανίας εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός στην Κίνα δεν επιλυθούν σύντομα, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα.

Ο Γεργκ Βούτκε τόνισε κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στο Πεκίνο ότι ο συγχρονισμός των προμηθειών στην Κίνα εμποδίζεται από το ξέσπασμα, το οποίο έχει επίσης προκαλέσει επίσης μεγάλες δυσχέρειες στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Βούτκε υπογράμμισε ότι πολλές εταιρείες βλέπουν να εξαντλούνται τα αποθέματα υλικών συσκευασίας που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις που συνδέονται με αβεβαιότητες ως προς το ελεγκτικό πλαίσιο.

Διαβάστε ακόμα:

- Υπαρκτός ο κίνδυνος γενικευμένης εξάπλωσης του κορονοϊού

Κινεζική μελέτη για κορονοϊό: Πάνω από το 80% των κρουσμάτων δεν είναι σοβαρά