Kοντά στην ολοκλήρωση προκαταρκτικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνα

Kοντά στην ολοκλήρωση προκαταρκτικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνα

ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται πιο κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μιας μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας, με την οποία αναμένεται να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος μέσω της αλληλοεπιβολής δασμών, που έχει επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το Bloomberg, όσο και το πρακτορείο Reuters, επικαλούνται πηγές με καλή γνώση των εν εξελίξει εμπορικών συνομιλιών, αναφέρουν πως παρά την καυστική ρητορική των τελευταίων ημερών, κυρίως από την πλευρά των Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Ουάσιγκτον και Πεκίνο βρίσκονται πιο κοντά στην ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» μιας μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας, καθώς φαίνεται πως οι δύο πλευρές τείνουν να καταλήξουν στο πόσοι δασμοί θα αρθούν εκατέρωθεν.

Εξάλλου, χθες από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ντ. Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε πως μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα ίσως θα πρέπει αναβληθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2020, προκαλώντας κύματα απαισιοδοξίας σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς ο Σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος που μαίνεται εδώ και περίπου 1,5 έτος δρα επιβαρυντικά στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.