8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Μακρόν: Κοντά σε συμβιβασμό η Βουλγαρία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Κοντά σε συμβιβασμό η Βουλγαρία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
Ap Images

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως αισθάνεται ότι μια συμβιβαστική λύση, η οποία περιλαμβάνει και τη Βουλγαρία, έχει βρεθεί σχετικά με το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω πως έχουμε βρει συμβιβαστική λύση», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο συμβιβασμός αυτός θα γίνει αποδεκτός και από τις δύο πλευρές.

«Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και ο πρωθυπουργός ήδη επιβεβαίωσαν ότι αποδέχονται την πρόταση. Η αποδοχή θα απαιτήσει διαβουλεύσεις στα Σκόπια. Αυτή η λύση φέρει ασφάλεια, προβλεψιμότητα και βεβαιότητα για την υπέρβαση των διαφωνιών που έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, σε ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε ότι έλαβε μία σχετική πρόταση από τη γαλλική προεδρία της ΕΕ για το θέμα αυτό.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί βάση για να ξεκινήσουν ευρείες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό, πρώτα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή και την αντιπολίτευση, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη χώρα. Όπως υποσχεθήκαμε, την απόφαση αυτή που αφορά το μέλλον μας θα τη λάβουμε από κοινού, σύμφωνα με τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και όλων των πολιτών της», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης χαιρέτισε τις προσπάθειες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για μια συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας και έκανε λόγο για μια "λύση" που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Η λύση αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ: τώρα είναι η ώρα να πούμε ναι», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας έδωσε στην κυβέρνηση το πράσινο φως στις 24 Ιουνίου για να εγκρίνει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, μια κίνηση που μπορεί να επιτρέψει στη γειτονική της χώρα να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.

Πηγή: Reuters