Κοντά σε νέο μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού Έλληνες ερευνητές
Reuters

Κοντά σε νέο μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού Έλληνες ερευνητές

Κοντά σε νέο μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού βρίσκονται Έλληνες ερευνητές, σύμφωνα με το Reuters. Το τεστ θα αποτελεί μια εναλλακτική φθηνότερη από τα εισαγόμενα κιτ, ενώ δεν θα δημιουργούνται ζητήματα έλλειψης.

Επί του παρόντος η Ελλάδα χρησιμοποιεί διαγνωστικά τεστ εισαγόμενα από προμηθευτές του εξωτερικού. Το νέο τεστ, εφόσον κριθεί κατάλληλο, θα εξάγει αποτελέσματα με δείγματα ρινικού επιχρίσματος, ανέφεραν δύο ερευνητές, που εκτιμούν ότι θα μπορεί να είναι διαθέσιμο «στο προσεχές μέλλον».

Γενικά, οι μοριακοί έλεγχοι τόσο για την ανίχνευση του κορονοϊού όσο και για την ύπαρξη αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος γίνονται ευρύτερα διαθέσιμα. Ωστόσο, δεν θεωρούνται απολύτως ακριβή. Τα τεστ μπορεί να καταλήξουν σε ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά ή συγκεχυμένα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στις δοκιμές, το τεστ είχε ποσοστό ακριβείας άνω του 90%. Η έρευνα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ενώ μετέχουν ερευνητικά κέντρα και τουλάχιστον δύο ελληνικά πανεπιστήμια.

Ανακοινώσεις προανήγγειλε πριν λίγες ημέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε αναφέρει μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «Δεν θα εξαρτόμαστε για τεστ από το εξωτερικό, και πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την έρευνα για πρωτόκολλα θεραπείας».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι έχουν επίσης αναπτύξει ένα τεστ με ακρίβεια άνω του 90% για την ανίχνευση αντισωμάτων στην Covid-19.

Παράλληλα, εξετάζουν το πώς τα αντισώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια πιθανή θεραπεία.