«Κόκκινο» από Γερμανία στο εμβόλιο της AstraZeneca για ηλικίες άνω των 65

«Κόκκινο» από Γερμανία στο εμβόλιο της AstraZeneca για ηλικίες άνω των 65

Οι γερμανικές αρχές συνέστησαν ότι το εμβόλιο AstraZeneca κατά του Covid-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτο Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι "δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών".

Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 είναι 8%.

Το RKI είπε ότι τα δύο εμβόλια που είχαν εγκριθεί από τις αρχές της ΕΕ - από την BioNTech / Pfizer και τη Moderna - κρίθηκαν ως "ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας".

Η εφημερίδα Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, αφού γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το εμβόλιο μπορεί να μην εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ηλικιωμένους.